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Resumen de Effects of supplementing cassava peels with cassava leaves and cowpea haulms on the rumen environment and blood profile parameters of West African dwarf goats

A.O. Oni, A. Oluwayemisi, Kolawole Adebayo, O.S. Sowande, S. Iposu, C.F.I. Onwuka

  • español

    Este experimento se realizó para evaluar los efectos de suplementar peladuras de yuca con hojas de yuca y tallos de caupí sobre la fermentación del rumen y metabolitos sanguíneos de cabras Enanas de África Occidental (WAD). Treinta machos de 8±1,3 meses con un peso corporal medio de 6,06±0,02 kg fueron usados en un experimento completamente al azar. Las cabras fueron asignadas aleatoriamente de a 1 de 5 tratamientos dietarios que consistian de peladuras de yuca molidas, hojas de yuca y tallos de caupí en diferentes proporciones 700:100:175 (T1); 500:200:275 (T2); 300:300:375 (T3) y 100:400:475 (T4) g/kg de materia seca respectivamente. Una dieta estandar formulada para atender las necesidades nutritivas de los animales sin yuca ni tallos de caupí fue empleada como dieta control (T5). Los datos obtenidos fueron sometidos a análisis de varianza usando el procedimiento del SAS modelo lineal general. Los resultados obtenidos indicaron que la mayor cantidad de proteína bruta dietética fue obtenida en el tratamiento 5 (206 g/kg) seguido por el tratamiento 4 (200 g/kg). El tratamiento 1 presentó mayor contenido de fibra neutrodetergente (660 g/kg) y cianuros (30 mg/kg). En el momento de la administración los valores de NH3-N significativamente se ordenaron (L, Q, C: p

  • English

    This experiment was conducted to evaluate the effects of supplementing cassava peels with cassava leaves and cowpea haulms on rumen fermentation and blood metabolites of West African dwarf (WAD) goats. Thirty West African dwarf bucks aged 8±1.3 months with an average body weight of 6.06±0.02 kg were used in a completely randomized experiment. The goats were randomly assigned to one of the five dietary treatments which consisted of milled cassava peels, cassava leaves and cowpea haulms in different ratios of 700:100:175 (T1); 500:200:275 (T2); 300:300:375 (T3) and 100:400:475 (T4) g/kg DM respectively. A standard diet formulated to meet the nutrient requirements of the animals with no cassava and cowpea haulms was used as the control diet (T5). Data collected was subjected to analysis of variance using the general linear model procedure of SAS. The results obtained indicated that the highest dietary crude protein was obtained in treatment 5 (206 g/kg) followed by treatment 4 (200 g/kg). Treatment 1 had higher neutral detergent fibre (660 g/kg) and hydrocyanide (30.00 mg/kg) contents. At 0 hr post-feeding, NH3-N values significantly ranged (L, Q, C: p


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