Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Dalí, una follia creativa: memòria llegida per l'acadèmic numerari Sr. Daniel Giralt-Miracle a la sessió inaugural del curs 2017-2018, celebrada el dia 19 d'octubre de 2017

  • Autores: Daniel Giralt-Miracle
  • Localización: Memorias de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona, ISSN 0368-8283, Vol. 67, Núm. 1, 1048, 2017, págs. 1-31
  • Idioma: catalán
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • español

      "La figura de Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989) es, indiscutiblemente, una de las más universales del arte del siglo XX. Y lo es por la calidad de su obra pictórica, pero también por su versatilidad, que lo hizo desarrollar múltiples facetas creativas, y por su excéntrica personalidad. Dalí pintó, dibujó, esculpió, hizo escenografías, escribió, colaboró ​​con el mundo del cine, realizó performances, incidió en la moda, en la publicidad, en espectáculos y sobre todo fue un comunicador desbordante que supo emplear los nuevos medios de comunicación para dar a conocer su obra y su personaje.

      Y estas alturas nadie puede dudar que en esta última tarea sobresalió ya que casi tres décadas después de su muerte el reconocimiento a su obra y persona no sólo se mantienen, sino que se reafirman, y su proyección aumenta. De hecho, las exposiciones que se le dedican siguen siendo las más visitadas, tanto en Europa, como en América y Asia, porque más allá del espectáculo que acompañó sus apariciones, es incuestionable el valor de su pintura y sobre todo de los sus planteamientos, la originalidad de los mundos sobrerreals que construyó y la obra que creó producto de la preocupación que tenía por las nuevas tecnologías y los avances científicos.

      Salvador Dalí no es, pues, alguien a quien se pueda tomar a la ligera, sino que hay que considerarlo con el rigor que su legado exige ".

    • català

      "La figura de Salvador Dalí (Figueres, 1904 – 1989) és, indiscutiblement, una de les més universals de l’art del segle XX. I ho és per la qualitat de la seva obra pictòrica, però també per la seva versatilitat, que el va fer desenvolupar múltiples facetes creatives, i per la seva personalitat excèntrica. Dalí va pintar, va dibuixar, va esculpir, va fer escenografies, va escriure, va col·laborar amb el món del cinema, va fer performances, va incidir en la moda, en la publicitat, en espectacles i sobretot va ser un comunicador desbordant que va saber emprar els nous mitjans de comunicació per donar a conèixer la seva obra i el seu personatge.

      I hores d’ara ningú pot dubtar que en aquesta darrera tasca va excel·lir ja que quasi tres dècades després de la seva mort el reconeixement a la seva obra i persona no només es mantenen, sinó que es reafirmen, i la seva projecció creix. De fet, les exposicions que se li dediquen segueixen sent les més visitades, tant a Europa, com a Amèrica i Àsia, perquè més enllà de l'espectacle que va acompanyar les seves aparicions, és inqüestionable el valor de la seva pintura i sobretot dels seus plantejaments, l’originalitat dels mons sobrerreals que va construir i l’obra que va crear producte de la preocupació que tenia per les noves tecnologies i els avenços científics.

      Salvador Dalí no és, doncs, algú a qui es pugui prendre a la lleugera, sinó que cal considerar-ho amb el rigor que el seu llegat exigeix".


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno