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Resumen de Extracellular laccase production and phenolic degradation by an olive mill wastewater isolate

R. Kumar, Y. Raizner, L. I. Kruh, O. Menashe, H. Azaizeh, S. Kapur, E. Kurzbaum

  • español

    Las aguas residuales de almazara (OMWW) presentan un desafío a los efluentes debido a la presencia de una carga orgánica alta, agentes antimicrobianos (fenoles monoméricos y poliméricos, ácidos volátiles, polialcoholes y taninos), salinidad y acidez. En este estudio, se investigó la producción de lacasa extracelular a partir de un aislado de OMWW basado en su capacidad para biodegradar fenol y ácido gálico como modelo de compuestos fenólicos en OMWW. El análisis filogenético de las secuencias del gen de ARN 16S identifico el aislado bacteriano (Acinetobacter REY) como el más cercano a Acinetobacter pittii. Este aislado exhibió producción constitutiva de lacasa extracelular con una actividad de 1.5 y 1.3 U mL/L cuando se suplemento con los inductores CuSO4 y CuSO4 + fenol, respectivamente. Se realizaron experimentos en lotes que contenían medios mínimos suplementados con fenol o acido gálico como la única fuente de carbono y energía con el fin de caracterizar su biodegradabilidad fenólica. Acinetobacter REY fue capaz de biodegradar hasta 200 mg/L de fenol y acido gálico después de 10 y 72 h, respectivamente.

  • English

    Olive mill wastewater (OMWW) presents a challenge to the control of effluents due to the presence of a high organic load, antimicrobial agents (monomeric-polymeric phenols, volatile acids, polyalcohols, and tannins), salinity and acidity. In this study, the production of extracellular laccase, monomeric or polymeric phenol, from an OMWW isolate based on its ability to biodegrade phenols and gallic acid as a model of phenolic compounds in OMWW was investigated. Phylogenetic analysis of the 16S RNA gene sequences identified the bacterial isolate (Acinetobacter REY) as being closest to Acinetobacter pittii. This isolate exhibited a constitutive production of extracellular laccase with an activity of 1.5 and 1.3 U ml/L when supplemented with the inducers CuSO4 and CuSO4+phenols, respectively. Batch experiments containing minimal media supplemented with phenols or gallic acid as the sole carbon and energy source were performed in order to characterize their phenolic biodegradability. Acinetobacter REY was capable of biodegrading up to 200 mg/L of phenols and gallic acid both after 10 h and 72 h, respectively.


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