Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Agulles d'ós, domesticació de Myotragus balearicus, la cova de Moleta Petita, datacions neolítiques i calcolítiques, productes d'ivori d'elefant i estratigrafia de la balma de son Matge: problemes d'higiene documental i cronològica als dipòsits càrstics de Mallorca

Josep Antoni Alcover

  • español

    Se analizan diversos problemas relacionados con el registro arqueológico y paleontológico obtenido en diferentes localidades cársticas de Mallorca. Las supuestas agujas de hueso de la cova de Moleta son, definitivamente, peronés de Myotragus balearicus. Los cuernos supuestamente cortados de Myotragus balearicus de la Balma de son Matge son, definitivamente, resultados de la conducta osteofágica de la especie.

    Se cuestiona el registro del yacimiento de la cova de Moleta Petita. Se documenta la presencia de una serie de problemas que dificultan la aceptación de una nueva serie de dataciones presentada por GUERRERO (2002b), WALDREN et al. (2002) i WALDREN (2003a). Se documenta que no está demostrada la presencia de materiales realizados con marfil de elefante en la prehistoria temprana de las Baleares. Finalmente, se establece que la estratigrafia publicada de la Balma de son Matge se debe considerar como un artefacto metodológico, i se debe excluir de la discusión sobre la cronología de las primeras fases del asentamiento humano en Mallorca.

  • català

    S’analitzen diversos problemes relacionats amb el registre arqueològic i paleontològic obtingut a localitats càrstiques de Mallorca. Les suposades agulles d’os de la cova de Moleta són, definitivament, fíbules de Myotragus balearicus. Les suposades banyes tallades de Myotragus balearicus de la balma de Son Matge són, definitivament, resultats de conducta osteofàgica de l’espècie. Es qüestiona el registre del jaciment de la cova de Moleta Petita. Es manté la desqualificació de la datació KBN-640d, feta sobre materials de la cova de Moleta. Es documenta com la nova sèrie de datacions d’ossos humans de Moleta presentada per GUERRERO (2002b), WALDREN et al. (2002) i WALDREN (2003a) presenta una sèrie de problemes que qüestionen la seva acceptació. Es documenta com no està demostrat que hi hagi materials d’ivori d’elefant a la prehistòria primerenca de les Balears. Finalment, s’estableix que l’estratigrafia publicada de la balma de Son Matge ha de ser considerada com a un artefacte metodològic i s’ha d’excloure de la discussió sobre la cronologia de les primeres fases de l’establiment humà a Mallorca.

  • English

    Different aspects of the archaeological and palaeontological record derived from several karstic sites from Mallorca are analyzed. The assumed bone needles from Cova de Moleta are definitively Myotragus balearicus fibulae. The assumed artificiallytrimmed horns of Myotragus balearicus from Balma de Son Matge are definitively a result of the osteophagic behavior of this species. The dating record of the “Small Pocket Cave” of Moleta is questioned. The disqualification of the dating KBN-640d on materials from Cova de Moleta is maintained. Several problems on the reliability of a new series of datings on human bones from Moleta (GUERRERO, 2002b; WALDREN et al., 2002; WALDREN, 2003a) are pointed out. Contrary to what is usually claimed, no elephant ivory has been demonstrated as the material of production for some early prehistoric Mallorcan goods (a comb and several “buttons”). Finally, the published son Matge stratigraphy should be considered as a methodological artifact and it should be excluded from the discussion on the chronology of the first phases of the Mallorcan human settlement.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus