Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


La cova des Moro (Manacor, Mallorca) i alguns destacats aspectes de la seva morfologia

  • Autores: Miquel Trias Gusó
  • Localización: Endins: publicació d'espeleologia, ISSN-e 2386-7299, ISSN 0211-2515, Nº. 23, 2000, págs. 73-77
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      We present a new description of the Cova de Moro, which has a series of characteristics that make it distinct from other caves within the calcarenitic karst of southern and eastern Mallorca. Firstly, it is a unique example within this karst of a cova de cingle (or flank margin cave), a type of cave that forms at the face of a phreatic layer in the fresh-waterlseawater mixing zone, having a compact floor plan and lying parallel to the coast. Secondly, the cave contains solution notches, these being associated with a hypogean lake of corrosive water, and which, in spite of being an abundant phenomenon of the karsts on the Serra de Tramuntana, have never been seen before on Tortonian calcarenitic karst. Finally, the third characteristic is the recent evolution of some of the calcareous deposits, such as a stalagmitic floor on top of varved sediments which collapsed, according to archeological evidence, some time after 1500. B.C.

    • català

      Presentam una nova descripció de la cova des Moro, destacant una serie de característiques que la fan particular dins el carst de les calcarenites del sud i llevant de Mallorca.

      Per primer es tracta de I'exemple únic en aquest carst de cova de cingle, un tipus de cavitat que es forma en el front de la capa freatica a la zona de mescla de I'aigua dolça amb I'aigua de la mar, amb una disposició en planta compacta i paral·lela a la costa. Per segon presenta regates de corrosió, forma associada a llacs hipogeus d'aigua agressiva. Es tracta d'un fenomen abundant als carsts de la serra de Tramuntana, pero que al carst de les calcarenites tortonianes nomes s'ha vist a la cova des Moro. La tercera característica es I'evolució moderna d'alguns dels diposits litoquímics; un pis estalagmitic sobre sediments varvats ha sofert un esfondrament que, com a molt antic i per I'evidencia arqueologica, .ha d'esser posterior al 1.500 a. C.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno