Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


El Bentos: el marc físic

  • Autores: Enric Ballesteros Sagarra, M. Zabala
  • Localización: Història natural de l'Arxipelag de Cabrera / coord. por Josep Antoni Alcover, Enric Ballesteros Sagarra, Joan Josep Fornós Astó, 1993, ISBN 8427307039, págs. 663-685
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Les característiques globals de les aigües (O a -50 metres) de l'Arxipèlag de Cabrera permeten situar-les en l'extrem d'oligotròfia i altes temperatures de les aigües pròpies de la Mediterrània Occidental. El contingut en nutrients és molt baix -en el context de les aigües costaneres mediterrànies-, i les mitjanes oscil-len entre 0,04 i 0,08 J.Lmols/l de fosfats i 0,25 i 0,80 J.Lmols/l de nitrats. La transparència de l'aigua és extraordinària durant tot l'any (principalment a l'estiu), amb aigües que varien entre els tipus lA i II de Jerlov (coeficients d'extinció entre 0,053 i 0,076 m'). La temperatura de l'aigua superficial és elevada en relació a d'altres localitats mediterrànies i varia entre 14,6°C (febrer) i 27,5°C (agost). Pel que fa a les característiques tròfiques i òptiques de l'aigua, l'Arxipèlag de Cabrera és més proper als mars subtropicals que als mars temperats. La temperatura mitjana de l'aigua és també més propera a la de les zones tropicals i subtropicals que a la de les zones temperades, però la forta oscillació tèrmica i les relativament baixes temperatures que s'obtenen a l'hivern diferencien Cabrera de les zones tropicals. La distribució en fondària dels paràmetres ambientals estudiats suggereix que la llum. i l'hidrodinamisme són, per aquest ordre, els factors de més importància a l'hora de determinar la zonació de les comunitats submergides. Tots dos factors tenen una disminució exponencial en fondària.

      És possible, però, que la temperatura i els nutrients tinguin un cert protagonisme en explicar la manca de determinades espècies per sobre del nivell mitjà de la termoclina a l'estiu. La concentració de nutrients, la llum i la temperatura tenen un comportament estacional molt marcat que, encara que inferior a d'altres localitats mediterrànies, és suficient per a delimitar les característiques ambientals de cada estació de l'any.

    • English

      The global attributes of the coastal waters (from O to -50 meters) surrounding the Cabrera archipelago stand for the warmy and oligotrophic extreme in Western Mediterranean waters. The nutrient content is very low in relation to other coastal mediterranean waters; average phosphate concentrations range from 0,04 to 0,08 J.Lmols/l and mean nitrate concentrations range from 0,25 to 0,8 J.Lmols/i.

      Water transmittance is very high throughout the year (highest in summer), with waters ranging between Jerlov's types lA and II (attenuation coefficient between 0,053 and 0,076 m'). Surface water temperatures range between 14,6°C (february) and 27,5°C (august). The Cabrera archipelago stands closer to subtropical and tropical than to temperate seas according to trophic and optical attributes. Mean water temperatures are also close to those usually found in subtropical areas but the wide thermic ranges and the relatively low winter temperatures keep Cabrera away from truly warm seas. The depth profiles of the environmental factors affecting plant and animal distribution suggest that light and hydrodynamism are, in this order, the main factors forcing zonation in underwater cliffs. Both factors exponentially decrease with depth. Nevertheless, temperature and nutrient concentration are probably important in determining the uppermost limit of some strictly deep-water species. Changes in nutrient concentration, light, and temperature show a noticeable seasonal trend, that although being lower than the observed in other mediterranean localities, allows the typification of a whole annual cycle.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno