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Resumen de Effect of fish and olive oil on mitochondrial ATPase activity and membrane fluidity in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis treated with interferon beta 1-b

Erandis D. Torres Sánchez, Fermín Paul Pacheco-Moisés, Miguel Angel Macías Islas, Eddic Willie Morales Sánchez, Viridiana Ramírez Ramírez, Alfredo de Jesús Celis de la Rosa, Margarita Cid Hernández, Tanya E. Sorto Gómez, Genaro Gabriel Ortiz

  • español

    Introducción: la esclerosis múltiple (EM) es una enfermedad inflamatoria del sistema nervioso central asociada con estrés oxidativo (EO) y alteraciones mitocondriales. El aceite de pescado tiene efectos neuroprotectores, antioxidantes y antiinflamatorios en pacientes con EM remitente-recurrente (EM-RR).

    Objetivo: evaluar los cambios en la actividad hidrolítica de la ATPasa y de la fluidez de membrana mitocondrial en pacientes con EM-RR que reciben aceite de pescado o aceite de oliva como suplemento alimenticio.

    Métodos: ensayo clínico, controlado, aleatorizado, doble ciego. Los pacientes consumieron aceite de pescado o aceite de oliva durante un año. Se cuantificó la actividad hidrolítica de la ATPasa y la fluidez de la membrana mitocondrial de plaquetas.

    Resultados: en pacientes con EM-RR hay una disminución de la fluidez de las membranas mitocondriales y un incremento de la actividad hidrolítica de la ATPasa en comparación con controles sanos. Después de 6 y 9 meses de tratamiento con aceite de oliva y de aceite de pescado, respectivamente, los valores se normalizaron y se mantuvieron así hasta el fin del estudio.

    Conclusión: el consumo de aceite de pescado y aceite de oliva incrementan la fluidez de membrana y disminuye la actividad catabólica de la ATP sintasa en pacientes con EM-RR.

  • English

    Background: Multiple sclerosis (MS) is an inflammatory disease of the central nervous system associated with increased oxidative stress (OS) and mitochondrial alterations. Fish oil consumption has neuroprotective, antioxidant and anti-inflammatory effects in patients with relapsing-recurrent MS (RR-MS).

    Objective: To evaluate changes in the hydrolytic activity of ATP synthase and mitochondrial membrane fluidity in patients with RR-MS who receive fish oil or olive oil as a dietary supplement.

    Methods: Clinical, controlled, randomized, double-blind trial. Patients consumed fish oil or olive oil for one year. The hydrolytic activity of ATPase and the fluidity of the mitochondrial membrane of platelets were quantified.

    Results: In patients with RR-MS, a decrease in the fluidity of mitochondrial membranes and an increase in the hydrolytic activity of ATP synthase was observed in comparison with healthy controls. After 6 or 9 months of treatment with fish oil or olive oil, respectively, these values were normalized.

    Conclusion: The consumption of fish oil and olive oil increases the fluidity of the mitochondrial membranes and decreases the catabolic activity of ATP synthase in platelets from patients with RR-MS.


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