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Resumen de Anti-inflammatory activity of critonia aromatisans and montanoa grandiflora leaves extracts, plants used in mayan traditional medicine to treat inflammation

Fabiola Villa de la Torre, Ana María Puebla-Pérez, Victor Ermilo Arana-Argaez, Rolffy Ortiz-Andrade, Gregorio Carballo-Uicab, Martha Méndez-González, Mirbella Cáceres-Farfán, Rocío Borges-Argáez

  • español

    El objetivo del estudioesinvestigar las propiedadesantiinflamatorias de extractos de Critoniaaromatisansy Montanoa grandiflora, dos especiesnativascomunesutilizadasenungüentostradicionalesmayas para tratar la inflamación, dolor en las articulaciones y el reumatismo. Las propiedadesantiinflamatorias de extractosmetanol/acetonitrilo y n-hexánicos de hojasfueronevaluadosin vitro e in vivo. Los extractos de C. aromatisans y M. grandiflora disminuyeron la producción de óxidonítrico (NO) inducidaporlipopolisacárido (LPS) de maneradependiente de la concentración sin afectar la viabilidadcelular. Los extractos de C. aromatisans, a dosis de 200 mg/kg exhibenactividadantiinflamatoriasustancialen el ensayo de edema plantar inducidoporcarragenina y en el ensayo de inhibición de edema de la orejainducidopor TPA con unareducciónen la inflamación de 90 y 80%, respectivamente. Estosresultadosvalidanlosusostradicionales de las comunidadesmayas que avalan el uso de estaespecie para el tratamiento de la inflamación.

  • English

    The aim of the study is to investigate anti-inflammatory properties of polar and non-polar extracts prepared from Critoniaaromatisansand Montanoa grandiflora, two common native species used in Mayan traditional ointments to treat inflammation, joint pain and rheumatism. The antiinflammatory properties of methanol/acetonitrile and n- hexane leaf extracts were tested in vivo and in vitro. The extracts of C. aromatisansand M. grandiflora decreased in a concentration-dependent manner lipopolysaccharide (LPS)-induced nitric oxide (NO) production without affecting the cell viability. The extracts of C. aromatisansat dose of 200 mg/kg exhibited substantial anti-inflammatory activity in the carrageenaninduced paw oedema test and 12-O-Tetradecanoylphorbol-13-acetate (TPA)-induced ear oedema inhibition assay with a reduction in inflammation of up to 90 and 80%, respectively. These results validate the traditional uses by Mayan communities that endorse the use of this species to treat inflammation.


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