Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La innovació en la formació inicial del professorat. El desenvolupament de la competència digital docent per als mestres del futur

Maria del Mar Galceran Peiró, Mercè Gisbert Cervera

  • català

    És un fet que els sistemes educatius actuals, dissenyats en gran part per fer front a les necessitats d’aprenentatge de l’era industrial, s’enfronten a la necessitat de repensar en nous enfocaments per plantejar una educació més adequada a l’era digital. La capacitació digital dels joves d’avui reclama una preparació òptima del seu professorat. Amb la finalitat de poder donar resposta a les necessitats i característiques de la societat actual nombroses institucions educatives estan duent a terme iniciatives per tal d’assegurar que els seus docents disposin d’un nivell adequatde competència digital i garantir, alhora, que aquests puguin contribuir a un desenvolupament satisfactori dels estudiants del segle XXI. Les facultats de ciències de l’educació han d’assegurar les habilitats que els futurs docents necessiten per ser competents en un món que canvia ràpidament, i proporcionar un tipus de formació que desenvolupi la competència digital docent (CDD a partir d’ara) com una competència professional. El present article consta en primer lloc d’una revisió del perfil dels professionals docents en el marc del segle XXI i una aproximació teòrica al concepte i dimensions de la CDD per continuar amb una selecció de pràctiques innovadores per al desenvolupament de la CDD en la formació inicial del professorat des del context nacional i internacional. Per finalitzar s’inclouen una sèrie de recomanacions pròpies basades en l’evidència científica i l’experiència contrastada.Paraules clau: Competència digital docent, formació, innovació, educació.

  • English

    It is a fact that the current educational system, largely designed to address the learning needs of the industrial era, is facing the need to develop new approaches aimed to provide an education that is more appropriate to the digital era. The digital training of young people calls for an optimal preparation of teachers. In order to respond to the needs and characteristics of today's society, many educational institutions are implementing initiatives to ensure that their teachers have a suitable level of digital skills and that they can contribute to the successful development of students in the 21st century. The Faculties of Sciences of Education should ensure that future teachers acquire the skills needed to be proficient in a rapidly changing world, and they should provide the kind of training required to develop teaching and professional digital skills. This paper consists primarily of a review of the profile of teaching professionals in the 21st century and a theoretical approach to the concept and dimensions of teachers’ digital competence, together with a selection of innovative practices for the development of teachers’ digital competence in initial teacher training in the national and international context. Finally, a series of recommendations based on scientific evidence and proven experience is included.Keywords: Teachers’ digital competence; training; innovation; education.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus