México
México
The Jala race of maize (Zea mays L.) is one of the most important in Mexico and has been cultivated for centuries in the Jala Valley, Nayarit, on an area currently no more than 30 ha, and its ear is recognized worldwide as the largest one (up to 60 cm in length), being an ecotype;
however, due to severe “genetic erosion” a dramatic reduction in its cob and grain length has been observed.
In order to contribute to its conservation and genetic improvement, we studied the productive potential and agronomic attributes, especially the cob length (LM) of Jala maize. We evaluated 14 populations: five collections of producers in the Jala region, seven semi-improved Jala populations, and two varietal hybrids with 50% of Jala germplasm as performance controls. The experiment was carried out under dry conditions in five localities: San José of Mojarras, Ixtlan del Río, Jala and Xalisco, in Nayarit, and Postgraduates College in the State of Mexico, in a randomized complete block experimental design with three repetitions. There was significance among populations and between localities for all variables; the interaction between localities and populations was significant for nine variables. Between localities the LMZ varied from 17.7 to 20.7 cm, and between populations of 17.1 to 20.8 cm. The highest grain yield was obtained by the P5 population and the A4 environment 18.6 t ha-1 and 10.9 t ha-1, respectively.
The P5 population had the highest LMZ, but none of the populations had the LMZ characteristic of the Jala race, so it is proposed to increase this by the recurrent selection of long ears. In contrast, populations and environments with high grain yield capacity were identified.
La raza Jala de maíz (Zea mays L.) es una de las más importantes de México y ha sido cultivada durante siglos en el Valle de Jala, Nayarit, en una superficie actualmente no mayor a 30 ha, y su mazorca se reconoce mundialmente como de mayor tamaño (hasta 60 cm de longitud), siendo un ecotipo; no obstante, debido a “erosión genética” grave se ha observado una reducción dramática en su longitud de mazorca y de grano. Para contribuir a su conservación y mejoramiento genético, se estudió el potencial productivo y atributos agronómicos, en especial la longitud de mazorca (LM) de maíces Jala. Se evaluaron 14 poblaciones: cinco colectas de productores de la región de Jala, siete poblaciones Jala semimejoradas, y dos híbridos varietales con 50% de germoplasma de Jala como testigos para rendimiento. El experimento se estableció en condiciones de secano en cinco localidades: San José de Mojarras, Ixtlán del Río, Jala y Xalisco, en Nayarit, y Colegio de Postgraduados, en el Estado de México, en un diseño experimental de bloques completos al azar con tres repeticiones. Hubo significancia entre poblaciones y entre localidades para todas las variables;
la interacción localidades *poblaciones resultó significativa para nueve variables. Entre localidades la LMZ varió de 17.7 a 20.7 cm, y entre poblaciones de 17.1 a 20.8 cm. El mayor rendimiento de grano lo tuvieron la población P5 y el ambiente A4, 18.6 t ha-1 y 10.9 t ha-1, respectivamente. La población P5 presentó mayor LMZ, pero ninguna de las poblaciones tuvo la LMZ característica de la raza Jala, por lo que se propone aumentar ésta mediante la selección recurrente de mazorcas largas. En contraparte, se identificaron poblaciones y ambientes con alta capacidad de rendimiento de grano
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados