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Resumen de Híbrido de maíz H-568: nueva opción para áreas de alta productividad del trópico bajo de México

Noel Orlando Gómez Montiel, Miguel Ángel Cantú Almaguer, Griselda Vázquez Carrillo, César del Ángel Hernández Galeno, Alejandro Espinosa Calderón, Mauro Sierra Macías, Bulmaro Coutiño Estrada, Flavio Aragón Cuevas, Alberto Trujillo Campos

  • español

    In México maize (Zea mays L.) is the most important crop for its planting area and for the role it plays within the Mexican diet, as its consumption reaches 200 kg per person per year and in tortilla is calculated an average daily intake of 225 g.For this reason, the INIFAP Genetic Improvement Program, based in Iguala, Guerrero, continues the process of generating new maize materials for the different production conditions in the Lower Tropic of México.

    For the mountain, the regional creoles are conserved and improved, in intermediate areas with varieties and varietal hybrids, and in high productivity areas with conventional hybrids.

  • Multiple

    En México el maíz (Zea mays L.), es el cultivo de mayor importancia por su superficie sembrada y el rol que juega dentro de la dieta alimentaria del mexicano, ya que su consumo alcanza 200 kg por persona al año y en tortilla se calcula en promedio una ingesta diaria de 225 g. Por ello el Programa de Mejoramiento Genético del INIFAP con sede en Iguala, Guerrero, continúa el proceso de generar nuevos materiales de maíz para las diferentes condiciones de producción en el trópico bajo de México, para la montaña se conservan y mejoran los criollos regionales, en las áreas intermedias con variedades e híbridos varietalesy las áreas de alta productividad con híbridos convencionales


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