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Combined effect of irrigation and compost application on Montepulciano berry composition in a volcanic environment of Latium region (central Italy)

  • Autores: Pasquale Cirigliano, Maria Vincenza Chiriacò, Abelardo Nunez, Giovanni Dal Monte, Tilde Labagnara
  • Localización: Ciencia e investigación agraria: revista latinoamericana de ciencias de la agricultura, ISSN-e 0718-1620, Vol. 44, Nº. 2, 2017, págs. 195-206
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Efecto combinado de la aplicación de riego y compost sobre la composición de la baya Montepulciano en un entorno volcánico de la región de Lacio (Italia central).
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Montepulciano cv. secrìa en el norte de la región Lazio de Italia para producìr vinos estructurados de la DOC “ColliEtruschiViterbesi”. En el contexto Mediterraneo la viticultura es estrechamente influenciada del estado hìdrico medioambiental. La pràctica de riego puede desminuìr el estrèshìdrico relacionado a la produciòn, y garantizar calidad de la uva. El uso del compost autoproducido puede favorecer la calidad de la uva mejorando la sostenibilidad. El objetivo de este trabajo fuèenvestigar el efecto del riego junto la aplicaciòn del compost, en la cv. Montepulciano en àreavolcànica de esa regiòn, para mejorar los polifenoles de las bayas. El proceso fuè conducido desde el 2011 hasta el 2013. El riego se realizò con arreglo al protocol de Ojeda y Saurin (2014). El potentialhìdrico de la hoja antes de amanecer (ψpd), desde Julio hasta Septiembre, fuè medido semanalmente para mantenerse en la gama – 0.4 y 0.6 Mpa. Las tesis experimentales regadas (I) y (IC), fueron comparadas con la tesi de Control (C). El peso de la baya no fuè influenciado con riego moderado; al contrario l'acidez y los sòlidossolubile han tenido una correlaciòn negativa con el incremento de agua. Es clara la influencia positiva para los polifenoles de la uva a la cosecha. La mejor actuaciònfuè del 2012 con 263 l/cepaje. En general el uso sostenible de agua y compost mejorò la calidad de la uva en este contexto volcanico, aumentando la adaptaciòn de la viticultura mediterranea a las condiciones del cambio climatico.

    • English

      Montepulciano red grape is cultivated in the northern part of the Latium region, primarily for the production of DOC “Colli Etruschi Viterbesi” structured wines for aging. In Mediterranean areas, viticulture is closely influenced by vine water status. In this context, the practice of irrigation may alleviate water-stress-related reductions in plant development to guarantee grape quality, especially in semi-arid areas. The application of on-farm compost in a vineyard may affect grape quality without negative effects, thereby enhancing environmental sustainability. The aim of this work was to investigate the combined effect of irrigation and compost application on the Montepulciano variety in the volcanic environment of Latium region, thereby improving the polyphenol concentrations in the berries. The trial was conducted during three growing seasons (2011-2013). Irrigation was performed according to the protocol proposed by Ojeda and Saurin (2014). The pre-dawn leaf water potential (ψpd) from July to September was measured weekly for maintaining vine water status in the range between −0.4 and −0.6 Mpa. Irrigation (I) and irrigation plus compost application (IC) were compared to a non-irrigated control (C). Berry weight was not influenced by moderate irrigation, whereas titratable acidity and total soluble solids were negatively correlated to the increment of water dropped. The primary finding was a positive influence on polyphenol contents of the grapes at harvest. Best performance was highlighted in 2012 with 263 liter vine−1 of water supplied. Overall, the sustainable use of water and on-farm compost improved Montepulciano grape quality in this volcanic area, thereby enhancing the adaptation of Mediterranean viticulture to climate change conditions.

Los metadatos del artículo han sido obtenidos de SciELO Chile

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