Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Estructura litosfèrica de la Península Ibèrica i dels seus marges continentals: memòria llegida per l'acadèmica electa Dra. Montserrat Torné i Escasany, a l'acte de la seva recepció el dia 27 d'octubre de 2016

Montserrat Torné i Escasany

  • español

    En esta memoria se presenta la estructura cortical y litosférica de la península Ibérica y de sus márgenes continentales, además de una descripción resumida de su evolución geodinámica. Una parte importante de la memoria se dedica a sintetizar los principales resultados de la estructura litosférica de Iberia y sus márgenes mediante la modelización integrada de diversos observables geofísicos. Después de repasar brevemente las distintas definiciones de litosfera se hace especial hincapié en la heterogeneidad de su composición y estructura distinguiendo entre litosfera oceánica y continental. A través de la evolución geodinámica se describe de manera resumida como los distintos dominios de Iberia y sus márgenes se han ido formando hasta alcanzar la configuración que observamos actualmente. Los observables geofísicos utilizados nos aportan información diversa y a la vez complementaria, de manera que modelizados de forma integrada nos han permitido acotar la distribución de densidades en profundidad y proponer los grandes rasgos de la estructura cortical y litosférica actual. Es de destacar que la complejidad en algunas zonas, particularmente aquellas donde se concentra el grueso de la deformación alpina, es tal que algunos de los modelos propuestos para explicar la estructura litosférica que observamos actualmente son aún motivo de amplio debate entre la comunidad científica. Esta complejidad en gran parte viene dada por el hecho de que algunos indicadores de los distintos procesos que se han ido sucediendo a lo largo del tiempo o bien han desaparecido o bien se desconocen y, en parte, por la diversidad en la información que obtenemos a partir de los distintos métodos utilizados en el estudio de la corteza y el manto litosférico. A lo largo de la memoria se discuten los problemas e incertidumbres que hemos encontrado al modelizar la litosfera y al interpretar su estructura relacionándola con la evolución geodinámica de los últimos 125 Ma, problemas e incertidumbres que ponen de manifiesto la necesidad de reforzar e impulsar el trabajo conjunto entre las distintas disciplinas dedicadas al estudio de la Tierra sólida. Solo un enfoque multidisciplinar permitirá abordar los problemas y grandes retos que se nos plantean en su totalidad y no de manera aislada, hecho que nos puede permitir ir un paso más allá para descifrar la gran complejidad del planeta y, en particular, en el caso que nos ocupa, de la litosfera de Iberia.

  • català

    En aquesta memòria es presenta l’estructura cortical i litosfèrica dels terrenys que formen Ibèria i els seus marges continentals, a més d’una breu descripció de la seva evolució geodinàmica. Una bona part de la memòria es dedica a sintetitzar els principals resultats de l’estructura litosfèrica d’Ibèria i els seus marges mitjançant la modelització integrada de diversos observables geofísics. Després de fer un repàs de les distintes definicions de litosfera es fa èmfasi en l’heterogeneïtat de la seva composició i estructura, i es distingeix entre la litosfera oceànica i la continental. A partir de l’evolució geodinàmica es descriu de manera resumida com els diferents dominis d’Ibèria i els seus marges s’han anat formant fins a tenir la configuració que observem actualment. Els observables geofísics utilitzats ens aporten informació diversa i a la vegada complementària que, modelitzats de manera integrada, ens han permès acotar la distribució de densitats en profunditat i proposar els grans trets de l’estructura cortical i litosfèrica actual. Val a dir, però, que la complexitat en algunes zones, particularment aquelles on es concentra el gruix de la deformació alpina, és tal que alguns dels models proposats per a explicar l’estructura litosfèrica que observem actualment són encara motiu d’ampli debat entre la comunitat científica. Aquesta complexitat en gran part ve donada pel fet que alguns indicadors dels distints processos que s’han anat succeint al llarg del temps o bé han quedat esborrats o bé romanen encara desconeguts i, en part, per la diversitat en la informació que obtenim a partir dels diferents mètodes emprats en l’estudi de l’escorça i el mantell litosfèric. Al llarg de la memòria es discuteixen els diferents problemes i incerteses que ens hem trobat en modelitzar la litosfera i interpretar-ne l’estructura relacionant-la amb l’evolució geodinàmica dels últims 125 Ma. Problemes i incerteses que no fan més que palesar la necessitat de reforçar i impulsar l’apropament i el treball conjunt entre les diverses àrees disciplinàries dedicades a l’estudi de la Terra sòlida. Només un enfocament multidisciplinari ens permetrà abordar els problemes i grans reptes que se’ns plantegen en la seva totalitat i no de manera aïllada, fet que ens pot permetre anar un pas més enllà a l’hora de desxifrar la gran complexitat del planeta i, en particular, del cas que ens ocupa, de la litosfera d’Ibèria.

  • English

    This report presents the crustal and lithospheric structure of Iberia and its continental margins, in addition to a brief description of its geodynamic evolution. Much of the report is devoted to summarizing the main results of the lithospheric structure of Iberia and its margins deduced from the integrated modeling of various geophysical observables. After reviewing the different definitions of the lithosphere, we place emphasis on the heterogeneity of its composition and structure while distinguishing between continental and oceanic lithosphere. Through its geodynamic evolution we briefly describe how the different areas of Iberia and its margins have been shaped to the configuration we observe today. The chosen geophysical observables bring us diverse, while at the same time, complementary information, so that when modeled in an integrated manner allow us to constrain the distribution of density at depth and to, therefore, propose the main features of the present day crustal and lithospheric structure. It should be noticed that the geological complexity of some areas, particularly those that take up the bulk of Alpine deformation, is such that some of the models proposed to explain the lithospheric structure that we observe today are still cause for much debate within the scientific community. This complexity is due, in large part, to the fact that some of the geological indicators of the different processes that have been happening over time, either have been overprinted or are still unknown. It is also due to the diversity of information we get from different geophysical methods used in the study of the crust and lithospheric mantle. Throughout the report we discuss the various problems and uncertainties that we have found when modelling and interpreting the lithospheric structure in relation to its geodynamic evolution over the last 125 Ma. However, these problems and uncertainties merely highlight the need to strengthen and carry out integrated studies between different disciplines dedicated to the study of Solid Earth. Only a multidisciplinary approach will enable us to address the problems and great challenges that we face as a whole and not in isolation, enabling us to go a step further in deciphering the complexity of the planet and, in particular, of the Iberian lithosphere.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus