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Resumen de Economic losses associated with zabrotes subfuscintus (boheman) (coleoptera Bruchidae) and acanthoscelides obtectus (say) (coleoptera: Bruchidae) infestations of stored dry red beans (phaseolus vulgaris l.) in southeastern Honduras

José Raúl Espinal, Randall Higgins, Valerie Wright

  • español

    Se evaluaron los efectos pos cosecha de Zabrofes subfusciatus y Acanthosceiides obiecius en frijol rojoAlmacenado en tres comunidades del sur-este de Honduras. En 1991 las pérdidas de peso causadas por estos bmquidos y otros factores a productores de pequeña escala en siete meses de almacenamiento aicanzaron 8.5%. Las pérdidas de almacenamiento causadas por insectos fueron 6.7% y por otros factores fueron 1.6%. Durante 1993 las pérdidas en poscosecha alcanzaron 6.6%. Las pérdidas de cainpo y de almacén fueron 2.4% y 4.2%, respectivamente. Los bruquidos fueron respoiisables por el 24.5% de la suma de ambas pérdidas. Al aplicar los precios de mercado de frijoles en tiempo de escasez (precio de 1993), la pérdida monetaria alcanzó de 14.80 a 20.1 0 dólares norteamericanos por productor. Esta perdida representó entre el 2.9 y 3.9% de su ingreso per cápita anual. Si los productores hubieran evitado estas phrdidas, hubieran podido financiar entre 14.2 y 19.2% de los costos de producción del cultivo. El valor monetario de las pérdidas poscosecha les hubiera permitido comprar suficiente frijoles (22.5 kg) para alimentar a su familia por 49 dias. Al extrapolar el valor de todas las pérdidas poscosecha de frijol, las pérdidas monetarias a nivel nacional alcanzaron de 2.6 a 3.5 millones de dólares por año. Las pérdidas monetarias en 1993 causadas por insectos se estimaron entre 670,500 y 908,900 dólares

  • English

    A survey in Honduras evaluated the postharvest effects of Zabroies subfa.sciatus and Acanthosceiides ob~ectiis on red beans in three southeastem Honduran communities. \Veight losses caused by these bruchids and other factors during 1791 after seven months of storage averaged 8.5% in dry beans stored by small-scale farmers. Storage losses caused by iiisecls and factors other than insects were estimated at 6.9% and 1.6% respectively. Postharvest weight losses during 1993 reached 6.6%. Field losses and storage losses were 2.4% and 4.2%, respectively. Bruchids accounted for 24.5% of the combined losses. Applying lhe market value of beans at time of scarciiy, the postharvest monetary loss (1993 vaiue) reached US $14.80 to US $20.1 0 pcr fariner. This loss represented 2.9 to 3.9% of the annual per capita income. Farmers could have financed 14.2 to 19.2% of production costs of their bean crop if they were able to avoid these losses. The value of postharvesl losses would have allowed the farmer to purchase enough dry beans (22.5 kg) to feed an average family for 49 days. \I'hen exlrapolaling the value of al1 postharvest losses, monetary losses nationliride reached US $2.6 to 3.5 million per year. Monetary losses caused by insects were estimated at US $670,500 to 908,900 during 1973.


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