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Resumen de Carcass and non-carcass components of Pelibuey ewes subjected to three levels of metabolizable energy intake

Jorge Ruiz-Ramos, Alfonso Chay Canul, Juan Carlos Ku Vera, J.G. Magaña Monforte, Armando Gómez Vázquez, Aldenamar Cruz Hernández, Roberto González Garduño, Armín J. Ayala Burgos

  • español

    El objetivo del presente estudio fue evaluar los componentes de la canal y no canal de ovejas Pelibuey sometidas a tres niveles de consumo de energía metabolizable (CEM). Dieciocho ovejas Pelibuey de 3 años de edad, peso vivo (PV) de 37.6 ± 4.0 kg y condición corporal de 2.5 ± 0.20 fueron asignadas aleatoriamente a uno de tres grupos de seis animales, bajo un diseño completamente a la azar. Las ovejas fueron mantenidas en jaulas metabólicas y alimentadas con tres niveles de CEM: Bajo (B), Medio (M) y Alto (A) durante 65 d. El alimento ofrecido fue ajustadocada 15 d con base al PV. El CEM fue: 0.247, 0.472 y 0.532 MJ/ kgPV0.75d-1 para B, M y A, respectivamente. Al sacrificio se registró el peso de las visceras, desperdicios y canal; esta última fue dividida en dos partes, pesadas y refrigeradas a 6°C por 24 horas. La media canal izquierda fue seccionada en cinco cortes; los cuales fueron separados en grasa, músculo y hueso, para pesarlos por separado. El peso de la canal caliente y fría, y el rendimiento de la canal caliente fueron mayores para A respecto a B (p < 0.05). El peso del costillar y paleta fueron diferentes entre grupos (p < 0.05). El peso del rumen vacío, hígado, pulmones y tráquea, piel y la grasa interna fueron superiores en A con respecto a B (p < 0.05). Altos CEM mejoran el rendimiento comercial debido al incremento en la deposición de musculo y grasa, con una baja proporción de hueso en la canal de ovejas Pelibuey.

  • English

    The aim of this study was to evaluate carcass and non-carcass components of adult Pelibuey ewes subjected to three levels of metabolizable energy intake (MEI). Eighteen 3-year-old Pelibuey ewes with body weight (BW) of 37.6 ± 4.0 kg and body condition of 2.5 ± 0.20 were randomly assigned to three groups of six ewes each in a completely randomized design. Ewes were housed in metabolic crates and fed three levels of MEI: low (L), medium (M), and high (H) for 65 d. Feed offered was adjusted every 15 d based on ewe BW. The MEI was 0.247, 0.472 and 0.532 MJ/ kgBW0.75d-1 for L, M and H levels, respectively. Data recorded at slaughter were weights of viscera, offal and carcass. Carcass was split at the dorsal midline into two equal halves, weighed, and chilled at 6°C for 24 h. The left half carcass was then divided into five cuts, each of which was dissected into fat, muscle and bone, and weighed separately. Hot and cold carcass weight and hot carcass dressing were greater for the H group than for the L group (p < 0.05). The weights of rib/flank and shoulder were different among groups (p < 0.05). Weights of empty rumen, liver, lungs and trachea, skin and internal fat were greater for the H group than for the L group (p < 0.05). A high level of MEI improves commercial dressing percentage due to increased lean meat and fat deposition with a lower proportion of bone in the carcass of adult Pelibuey ewes.


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