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Resumen de Las tecnologías de la información y comunicación como fuente de conocimientos en el sector rural

Juan Salvador Jiménez Carrasco, Roberto Rendón Medel, José Ulises Toledo, Gilberto Aranda Osorio

  • español

    This research analyzes the use of information technology and communication (TIC) as a means of access to information in rural producers. Three aspects were considered: (i) differentiating information sources according to the percentage of information provided by each actor; (ii) analyzing the information needs for technical-productive area of the producers; and (iii) comparing the factors of exclusion among producers and do not use TIC tools. To obtain data, during 2014, THE 67 surveys were applied in eight municipalities in the Northern and Costa Chica region of the state of Guerrero. The information was submitted to an analysis of innovation networks to a variety of sources analysis by Simpson index and a two-stage cluster analysis. The results showed that TICs contribute 3% of the information used by producers. A correlation coefficient of 0.8 between the number of sources and consulted media and the use of TIC was found. The adoption of TIC is associated with age, education level, the size of the farm, and the years of experience in the business. It is concluded that TICs contribute to process information and have potential in providing information on rural producers.

  • Multiple

    Esta investigación analiza el uso de las tecnologías de la información y comunicación (TIC) como medio de acceso a información en productores rurales. Se consideraron tres aspectos: (i) diferenciando las fuentes de información de acuerdo al porcentaje de información proporcionada por cada actor; (ii) analizando las necesidades de información por área técnico-productiva de los productores; y (iii) comparando los factores de exclusión entre productores que utilizan y no utilizan las herramientas TIC. Para la obtención de datos, durante 2014 se aplicaron 67 encuestas en ocho municipios de la Región Norte y Costa Chica del estado de Guerrero. La información se sometió a un análisis de redes de innovación, a un análisis de diversidad de fuentes mediante el índice de Simpson y a un análisis de conglomerados bietápicos. Los resultados mostraron que las TIC contribuyen con el 3% de la información usada por los productores. Se encontró un coeficiente de correlación de 0.8 entre el número de fuentes y medios consultados y el uso de las TIC. La adopción de las TIC está asociada a la edad, el nivel de escolaridad, el tamaño de la explotación, y a los años de experiencia en la actividad. Se concluye que las TIC contribuyen al proceso de información y tienen potencial en el aporte de información en los productores rurales.


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