Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Zaldi-haragiaren ezaugarritzea: konposizio kimikoa eta gantz-azidoen profila

  • Autores: Xabier Belaunzaran, Noelia Aldai Elkoro-Iribe
  • Localización: Ekaia: Euskal Herriko Unibertsitateko zientzi eta teknologi aldizkaria, ISSN 0214-9001, Nº. 30, 2016, págs. 37-49
  • Idioma: euskera
  • Títulos paralelos:
    • Characterization of horse-meat: chemical composition and fatty acid profile X
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      Horse-meat production, trade and supply values have been summar ized. In or- der to characterize the nutritional quality (chemical composition and fatty acid (FA) profile) of horse-meat, a survey has been performed along regions of both sides of the Cantabrian Mountains in spring (n = 41) and winter (n = 41). In general, the effect of collection season has been significant for the percentages of monounsaturated and polyunsaturated FA, while region effect has been significant for muscle fat content and its FA profile. The higher fat content has been associated with a higher monounsaturated FA but lower polyunsaturated FA and dimethyl acetal content. Differences observed could be related to breed and differences in production system among regions. Nevertheless, horse-meat is characterized by low fat product being an important source of n-3 polyunsaturated FAs.

    • euskara

      Zaldi-haragiaren ekoizpen-, merkataritza- eta biztanleriarekiko eskuragarritasun-balioak laburbildu dira artikulu honetan. Gainera, zaldi-haragia ezaugarritzeko helburuarekin (konposizio kimikoa eta gantz-azidoen (GA) profila), laginketa egin da Kantauri mendilerroaren bi aldeetan kokaturiko herrialdeetan, udaberrian (n = 41) eta neguan (n = 41). Oro har, urtaroak GA monoasegabe eta poliasegabeetan izan du eragina. Bestalde, herrialdeen arteko haragiaren gantz kopuruan eta honen GAen profilean desberdintasun esanguratsuak ikusi dira. Lagin koipetsuenetan, GA monoasegabeen ehunekorik altuenak eta GA poliasegabeen eta dimetil azetalen ehunekorik baxuenak lortu dira. Desberdintasun horiek lurraldearekin erlazionatutako arraza eta ekoizpen-sistema izan dezakete oinarri. Dena den, zaldi-haragia gantz urriko eta n-3 gantz-azidoen iturri garrantzitsu izan daitekeen produktu bezala ezaugarritu da.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno