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Resumen de Amino acid profile of collagen fractions extracted from by-products of Ophistonema libertate and Scomber japonicus

C.O. García Sifuentes, M.E. Lugo Sánchez, S. Scheuren Acevedo, Marcel Martínez-Porchas, V. Peralta Martínez

  • español

    El objetivo de este estudio fue identificar el perfil de aminoácidos del colágeno extraído de cabezas:colas de Ophistonema libertate y Scomber japonicus. Se extrajo colágeno soluble en sal (SSC), ácido (ASC), pepsina (PSC) e insoluble (IC) por solubilidad. Los homogenados de ambas especies presentaron alta concentración de ácido aspártico, ácido glutámico, arginina, histidina e hidroxiprolina. Se registró mayor concentración de ácido aspártico y lisina en SSC de S. japonicus comparada con O. libertate. El PSC de S. japonicus mostró concentraciones significativamente más altas de la mayoría de los amino ácidos evaluados comparada con O. libertate, inlcuyendo ácido aspártico, ácido glutámico, serina, glicina, alanina, tirosina, prolina, hidroxiprolina, arginina, treonina, metionina, valina, fenilalanina, isoleucina, leucina, lisina e histidina. La hidroxiprolina no mostró diferencia significativa entre las dos especies; no obstante, fue mayor en IC de O. libertate que en S. japonicus. Las diferencias detectadas en el perfil de aminoácidos de ambas especies podrían sugerir diferentes propiedades del colágeno extraído.

  • English

    The objective of this study was to identify the amino acid profile (AAp) of collagen extracted from Ophistonema libertate and Scomber japonicus head:tail homogenates. Salt (SSC)-, acid (ASC)-, and pepsin (PSC)-soluble collagens and insoluble collagen (IC) were extracted by solubility. The homogenates of both species exhibited high concentrations of proline, aspartic acid, glutamic acid, arginine, histidine, and hydroxyproline. Higher concentrations of aspartic acid and lysine were registered in S. japonicus SSC compared with O. libertate. S. japonicus PSC showed significantly higher concentrations for most of the amino acids (AAs) evaluated compared with O. libertate, including aspartic acid, glutamic acid, serine, glycine, alanine, tyrosine, proline, hydroxyproline, arginine, threonine, methionine, valine, phenylalanine, isoleucine, leucine, lysine, and histidine. Hydroxyproline showed no significant differences among both species homogenates; however, O. libertate IC was higher than S. japonicus IC. Differences detected in the AAp of both species could suggest different properties of the collagen extracted.


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