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Potential food sources of Glycymeris nummaria (Mollusca: Bivalvia) during the annual cycle indicated by fatty acid analysis

    1. [1] Rudjer Boskovic Institute

      Rudjer Boskovic Institute

      Croacia

    2. [2] Institute of Oceanography and Fisheries

      Institute of Oceanography and Fisheries

      Croacia

    3. [3] Public Institution for the Management of Protected Natural Values in the Dubrovnik-Neretva County, Branitelja Dubrovnika 41, 20000 Dubrovnik, Croatia.
  • Localización: Scientia Marina, ISSN 0214-8358, Vol. 80, Nº. 1, 2016, págs. 123-129
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Se han investigado los cambios estacionales en las fuentes de alimentación de poblaciones naturales del bivalvo Glycymeris nummaria en la bahía Mali Ston (Croacia) por medio del análisis de los perfiles de ácidos grasos de la glándula digestiva y del tejido muscular. El total de lípidos tanto de la glándula digestiva como en el músculo aductor mostró cambios similares después del principal evento de freza (septiembre). En la glándula digestiva los ácidos grasos saturados fueron altamente dominantes (hasta el 82%), lo que señala a los detritos como principal fuente de alimentación de esta especie. Este tipo de alimento prevalece durante el otoño/invierno, mientras que en primavera/verano la alimentación se complementa con fitoplancton y, en menor medida, con zooplancton. La composición de ácidos grasos en el tejido muscular indica una alta eficiencia en la utilización del alimento ingerido mediante la retención de los ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) de la dieta durante todo el periodo investigado.

    • English

      Seasonal changes of food sources were investigated by analysing the fatty acid profiles of digestive gland and muscle tissues of the naturally occurring clams Glycymeris nummaria in Mali Ston Bay, Croatia. Total lipids in the digestive gland and the adductor muscle showed parallel changes, with a maximum after the main spawning event in September. In the digestive gland saturated fatty acids were highly dominant (up to 82%), indicating detritus as the main food source for this species. This type of food prevailed during the autumn/winter period, in contrast to the spring/summer period when detritus was enriched with phyto- and, to a lesser extent, zooplankton. Fatty acid composition of muscles indicated highly efficient utilization of ingested food through significant retention of polyunsaturated fatty acid from the clams’ diet during the entire period investigated


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