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Resumen de Inflammatory, nutritional and clinical parameters of individuals with chronic kidney disease undergoing conservative treatment

Alessandra Fortes Almeida, María Helena Lima Gusmão Sena, Layne Carla Gonzaga Oliveira, Tarcisio Santana Gomes, Thais Vitorino Neves do Nascimento, André Luiz Nunes Gobatto, Lilian Ramos Sampaio, Jairza Maria Barreto Medeiros

  • español

    Introducción: la inflamación es un problema frecuente en pacientes con enfermedad renal crónica (ERC) y se debe relacionar con el estado clínico y nutricional de estos.

    Objetivo: evaluar si existe una asociación entre la inflamación y los parámetros clínicos y nutricionales en los pacientes con ERC.

    Material y métodos: fueron evaluados 92 pacientes con ERC. Se utilizó la proteína C reactiva (PCR) como marcador de la inflamación. Los parámetros nutricionales evaluados fueron antropometría y exámenes bioquímicos. Los parámetros clínicos evaluados fueron comorbilidades, características de la ERC, perfil lipídico, hipolipemiantes, urea, creatinina y leucocitos totales. Para analizar las diferencias entre los grupos (con o sin inflamación) se utilizó el test t de Student o el test de Chi-cuadrado.

    Resultados: 15 pacientes (16,3%) presentaban PCR ≥ 10,0 mg/dL y tenían inflamación. De estos, 05 (33%) tuvieron hipoalbuminemia, en comparación con 05 (6,5%) en el grupo sin inflamación (p = 0,002). Los valores de lípidos fueron inferiores en el grupo con inflamación, con colesterol total medio de 171 mg/dL (± 41,2) e LDL-C médio de 95 mg / dL (± 31,2) en comparación con aquellos sin inflamación con medias de 198 mg / dL (± 46) y 124 mg/dL (± 40,1), respectivamente. No se encontraron otras diferencias significativas entre los grupos.

    Conclusión: la inflamación se ha asociado con modificaciones en el colesterol total, LDL e hipoalbuminemia. Se concluye que la albúmina sérica solo se debe utilizar para evaluar el estado nutricional en ausencia de inflamación. El nivel de PCR es un marcador sensible de la inflamación y debe ser empleado en la interpretación del estado nutricional en pacientes con ERC.

  • English

    Introduction: due to the relevance of inflammation in individuals with chronic kidney disease (CKD), inflammation should be taken into account in the interpretation of the clinical- nutritional status.

    Objective: assess the association between inflammation, nutritional and clinical parameters in patients with CKD.

    Materials and methods: 92 patients with CKD. C-reactive protein (CRP) was used as an inflammation marker. Assessed nutritional parameters were anthropometry and biochemical exams. Evaluated clinical parameters were comorbidities, CKD characteristics, lipid profile, lipid-lowering agents, urea, creatinine and total leukocytes. Comparisons between two groups (with or without inflammation) were performed using Student’s t-test or chi-square test.

    Results: 15 (16.3%) patients had CRP above ≥ 10mg/L and were considered with inflammation. In the group with inflammation, 05 (33%) had hypoalbuminemia as compared with 05 (6.5%) in the group without inflammation (p = 0.002). Lipid values were lower in the group with inflammation, with mean total cholesterol 171 (± 41.2) mg/dL and mean LDL-C 95 (± 31.2) mg/dL as compared with the group without inflammation, which had and a mean total cholesterol 198 (± 46) mg/dL and mean LDL-C 124 (± 40.1) mg/dL, p = 0,038 and p = 0.011, respectively. No other statistically significant differences between groups were found.

    Conclusion: inflammation was associated with changes in the total cholesterol and LDL levels and with an increased incidence of hypoalbuminemia. We suggest that serum albumin levels should only be used to assess nutritional status in the absence of inflammation and CRP levels ought to be considered in nutritional status interpretation in patients with CKD.


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