Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Àcids grassos omega-3: els àcids grassos perduts i ara retrobats?

Ramón Segura i Cardona

  • català

    Els àcids grassos omega-3 pertanyen a la categoria dels àcids grassos poliinsaturats i no poden ser sintetitzats pel nostre organisme, la qual cosa determina el seu caràcter d'essencials per a la salut i que sigui imprescindible el fet d'ingerir-los amb la dieta. Aquests tipus de compostos participen en una sèrie de processos implicats en el normal funcionament de diversos sistemes corporals i, així, afecten el nivell de salut de l'individu i condicionen, en part, el risc de patir diversos tipus de patologies.

    L'àcid eicosapentaenoic i l'àcid docosahexaenoic exerceixen una sèrie d'efectes sobre diferents paràmetres fisiològics que poden afectar el desenvolupament del procés arterioscleròtic, responsable majoritari de la malaltia isquèmica miocardíaca: disminueixen els nivells de triglicèrids del plasma (tant en dejú com durant el període postprandial), redueixen l'agregació plaquetària i el risc de trombosi, moderen la dinàmica dels processos implicats en les reaccions inflamatòries (implicades en el desenvolupament de les plaques d'aterosclerosi), redueixen el risc de presentar arítmia ventricular i de mort sobtada, etc.

    Nombrosos treballs de tipus experimental i diversos estudis de caràcter epidemiològic suggereixen que els àcids grassos de tipus omega-3 poden tenir efectes beneficiosos sobre les malalties de naturalesa cancerosa: redueixen el desenvolupament metastàtic i el creixement tumoral en inhibir el grau de mitosi de les cèl·lules canceroses, en accelerar la seva mort per apoptosi, en induir la diferenciació cel·lular, en inhibir l'angiogènesi, en alterar el metabolisme dels estrògens, etc.

    Els àcids grassos de tipus omega-3 són essencials per assolir l'adequada estructura i el normal funcionament del sistema nerviós. Estudis de caràcter epidemiològic posen de manifest l'existència d'una associació positiva entre la ingesta de peix ric en àcids grassos eicosapentaenoics i docosahexaenoics (verat, sardina, tonyina, etc.) durant l'embaràs i un millor desenvolupament del fetus i la millora en diversos aspectes de la percepció sensorial i la capacitat psicofuncional: una millor percepció i atenció envers les coses noves en el reconeixement visual (en el nadó) i una millor puntuació en les escales de valoració de la intel·ligència verbal i en el comportament personal (en els infants i adolescents), al mateix temps que milloren el desenvolupament motor i el de la massa òssia. Aquests tipus de compostos desenvolupen un paper important en la higiene mental i influeixen sobre diversos processos relacionats amb alguns tipus de malalties mentals: la depressió estacional, postpart), el trastorn bipolar (depressió, mania), els dèficits d'atenció, les síndromes d'hiperactivitat, etc.

    Els àcids grassos de tipus omega-3 afecten també el funcionament del sistema immunitari i determinen que la reactivitat i el grau d'agressivitat de la resposta inflamatòria induïda per aquest sistema siguin més moderats i tinguin una menor afectació clínica i funcional. La simptomatologia clínica de diverses malalties en les quals el sistema immunitari desenvolupa un paper important (artritis reumatoide, asma bronquial, psoriasi, etc.) millora de manera significativa quan els malalts ingereixen quantitats adequades, i relativament altes, d'àcids grassos omega-3.

  • English

    The omega-3 fatty acids belong to the group of polyunsaturated fatty acids and cannot be synthesized by our organism which determines its character of being essentials for our health, with considerable implications in the prevention of a variety of diseases.

    Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids have several effects on different physiological processes that impinge on the development of the atherosclerotic process, a major factor for ischemic heart disease: they reduce the concentration of plasma triglycerides (both in fasting as well as in the post-prandial period), lessen platelet aggregation and reduce the risk of thrombosis, restrain the intensity of the processes implicated in the inflammatory reactions (involved in the development of the atherosclerotic plaques), diminish the risk of ventricular arrhythmia and sudden death, etc.

    Numerous experimental investigations and several epidemiological studies suggest that the omega-3 fatty acids may have beneficial effects on the cancerous diseases: they reduce the metastasizing capacity and tumor growth due to their ability to inhibit the degree of mitosis of the tumor cells, accelerate their death by apoptosis, induce cellular differentiation, inhibit angiogenesis, modify the metabolism of estrogens, etc.

    The fatty acids of the omega-3 type play a fundamental role in the normal development and function of the nervous system. Epidemiological studies have shown the existence of a positive association between eicosapentaenoic and docosahexaenoic rich fish intake (mackerel, sardine, salmon, tuna, etc.) during pregnancy and an optimal fetus growth and development and an improvement in several aspects of sensory perception and psycofunctional capacity: better visual acuity and more interest for novel things (in the newborn), better scores on mental development tests (in infants and adolescents) (verbal intelligence and personal behavior) and, at the same time, better motor and bone development. These types of fatty acids play also a very important role on mental health and have a significant influence on different processes related to several mental diseases: depression (seasonal, post-partum), bipolar disorder (depression, mania), attention deficit/hyperactivity disorders, etc.

    The omega-3 fatty acids have also a marked influence on the function of the immune system and determine that the reactivity and degree of aggressiveness of the inflammatory reaction, induce by that system, being more moderate and with less clinical and functional impairment. The clinical symptoms associated to a series of diseases, in which the immune system plays an important role (rheumatoid arthritis, asthma, psoriasis, etc.) improve significantly when the patients ingest adequate quantities, relatively high, of omega-3 fatty acids.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus