Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Aliments funcionals: cap a una dieta personalitzada

  • Autores: Joaquim Puigjaner, Montserrat Rivero Urgell
  • Localización: TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, ISSN-e 1137-7976, Nº. 10 (desembre 2006), 2006, págs. 25-33
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      La indústria alimentària ha esmerçat grans esforços en el desenvolupament d'aliments funcionals, enriquint aliments tradicionals amb nutrients dels quals es coneixen els efectes beneficiosos sobre la salut. Recentment, a la Unió Europea han estat publicats els criteris de consens sobre els quals s'haurien de fonamentar les al·legacions sobre aliments funcionals. El grup de treball del projecte europeu va proposar que la ciència de l'alimentació funcional s'havia d'estructurar en set àrees temàtiques relatives a les funcions que poden millorar-se amb els aliments funcionals, i evitar la classificació segons els productes mateixos. En els darrers anys han aparegut nombroses evidències que els nutrients són capaços d'alterar l'expressió d'un gran nombre de gens. Aquest fet obre la possibilitat de modificar l'expressió gènica mitjançant la modificació de la dieta. La nutrigenòmica és la ciència que explica els mecanismes moleculars pels quals els nutrients afecten la salut dels individus i obre les portes al camp de la nutrició personalitzada. En una segona part s'explica com a l'empresa Ordesa ha aplicat els avenços científics per innovar i ha llançat al mercat una gamma de llets infantils especialment dissenyades per ajudar a sincronitzar els ritmes circadiaris en els nadons.

    • English

      Food industry has focused on functional food development, by enriching traditional food with acknowledged healthy nutrients. Recently, EU published agreed criteria on which functional food allegations should be substantiated. The taskforce of the European project proposed that the science of functional food should be structured in seven topics concerning functions to be improved, avoiding classification based on the nature of products. In the last few years, the potential of nutrients to alter a number of gene expressions has been evidenced, opening up the possibility to modify gene expression by modifying the diet. Nutrigenomics is the science aimed to elucidate the molecular mechanisms involved in health-related nutrients and opens up the field to customised nutrition. The second part deals on how the firm Ordesa has applied scientific advances to innovate and launching in the market a range of children milk specially designed to help synchronising circadian cycles of newborns.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno