Mónica Bécue-Bertaut, Xavier Tomás Morer, Jérôme Pagès, Elisabeth Morand
Es presenta en aquest article un nova metodologia per a l'avaluació sensorial de productes alimentaris d'una manera global, no condicionada a un determinat conjunt de descriptors de notes específiques del producte, sinó a una percepció global del producte. El procediment es fonamenta en la disposició de les mostres tastades sobre unes estovalles (napping) d'acord amb la seva similitud. El tractament estadístic dels resultats, les rotacions procrustes i l'anàlisi factorial múltiple permeten l'obtenció d'informació tant de les mostres com dels tastadors. En l'article es presenta l'experiència realitzada a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzada per l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), l'Agrocampus de Rennes, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut Químic de Sarrià i amb el suport de l'ambaixada de França, relativa a la degustació, de divuit tastadors, de diferents vins catalans i xilens.
A new methodology for sensory evaluation of food products is presented in this paper. Instead the conventional descriptive procedure, the judge response is an holistic personal criteria about each sample, represented as coordinates on a tablecloth (napping). Procrustean rotations and multiple factor analysis allow to achieve the relevant information, both related to samples and judges. The experience of a tasting session developed in the Institut dEstudis Catalans, supported by the Associació Catalana de Ciències de lAlimentació (ACCA), Agrocampus de Rennes, Universitat Politècnica de Catalunya, Institut Químic de Sarrià and the France Embassy in Barcelona, samples of Catalan and Chilean wines is presented, as well as the results of the analysis of responses of eighteen members jury.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados