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Resumen de Effect of additives on fermentation of cassava leaf silage and ruminal fluid of west african dwarf goats

A.O. Oni, O.S. Sowande, R.Y. Aderinboye, P.A. Dele, V.O. A. Ojo, O. M. Arigbede, C.F.I. Onwuka

  • español

    Se realizó un estudio para investigar los efec- tos de diferentes aditivos sobre la calidad de la fermentación de ensilaje de hojas de yuca y sus efectos sobre los parámetros del fluido ruminal en dieciocho cabras Enanas de África Occidental.

    Las hojas de yuca fueron ensiladas, durante 30 días, solas (ECF) y con adición de 5 % de melaza (ECFM) o excretas de ponedoras en batería (ECFP) como aditivos. La adición de 5 % de melaza redujo el contenido de materia seca, 252,4 g/kg en ECF, a 238,9 g/kg en ECFM; con adición de 5 % de excretas (ECFP) la MS aumentó hasta 267,6 g/kg.

    El nivel de PB (207,6 g/kg en ECF) disminuyó a 198,5 g/kg en ECFM. Tanto la adición de melazas o excretas determinaron la reducción del conteni- do de HCN desde 98,5 g/kg en ECF (sin aditivos) a 89,3 en ECFP y 84,7 g/kg en ECFM. El pH medio del ensilaje sin aditivos (3,66) fue menor (p<0,05) que el de ECFP (4,29). La ingesta en los animales alimentados con ensilado melazado (ECFM) fue de 503,43 g/d; 485,17 g/d para ECF y 458,43 g/d para ECFP. La ingestión de PB varió entre 161,28 y 172,71 g/d, siendo similar en ECF y ECFM y más baja (p<0,05) en EFCP. Los parámetros del fluido ruminal no mostraron diferencias significativas en pH, capacidad tampón o concentración de ácido láctico para ninguno de los tipos de ensilado. Sin embargo, la concentración de nitrógeno amoniacal (NH 3 -N) varió (p<0,05) entre 15,93 ± 0,20 (mg/dL) en ECF a 22,43 ± 0,61 (mg/dL) en ECFP. El trabajo demostró que el ensilaje de hojas de yuca con 5 % de melazas o excretas de aves en batería, mejoró su calidad y repercutió favorablemente sobre los parámetros ruminales de cabras Enanas de África Occidental.

  • English

    A study was conducted to investigate the effects of different additives on the fermentation quality of ensiled cassava leaves and its effects on the ruminal fluid parameters using eighteen West African dwarf goats. Cassava leaves were ensiled alone (ECF), with 5 % (w/w) molasses (ECFM) and caged layer waste (ECFP) respectively as additives for 30 days. Results of chemical composition of the additive and non-additive silages indicated that ensiling with 5 % molasses reduced the DM content from 252.4 g/kg in ECF to 238.9 g/ kg in ECFM and increased with 5 % caged layer waste (ECFP) to 267.6 g/kg. The CP content of ECF was 207.6 g/kg and this decreased to 198.5 g/kg DM in ECFM. Addition of molasses and caged layer waste caused a reduction in the HCN contents from 95.8 mg/kg in non-additive silage (ECF) to 89.3 mg/kg in ECFP and 84.7 mg/kg in ECFM. The mean pH of non-additive silage of 3.66 was significantly (p<0.05) different from the value of 4.29 in ECFP. Animals fed silage ensiled with molasses (ECFM) had a DM intake of 503.42 g/d, followed by values of 485.17 g/d and 458.43 g/d for animals fed ECF and ECFP respectively. Crude protein intake was similar in ECF and ECFM but higher (p<0.05) than ECFP and ranged from 161.28- 172.71 g/d. The ruminal fluid parameters indicated no significant differences (p>0.05) in the pH, BC and lactic acid concentration in both the non- additive and additive silages. Ammonia-nitrogen concentration (NH 3 -N) however, ranged signi- ficantly (p<0.05) from 15.93 ± 0.20 (mg/dL) in ECF to 22.43 ± 0.61 (mg/dL) in ECFP. The study showed that ensiling cassava leaves with 5 % molasses and caged layer waste improved the silage conditions and the ruminal fluid parameters of West African Dwarf goats.


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