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Effects of duration and level of feed restriction on performance and meat quality of broiler chickens

    1. [1] Department of Animal Production and Health. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria
    2. [2] Department of Animal Production and Health. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria. Department of Animal Nutrition. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria
  • Localización: Archivos de zootecnia, ISSN-e 1885-4494, ISSN 0004-0592, Vol. 63, Nº 244, 2014, págs. 611-621
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Efectos de la duración y nivel de restricción alimenticia sobre la producción y calidad de la carne de pollos de carne
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Durante 42 días, 216 pollos broiler Marshall, de 14 días, fueron empleados en un diseño experi- mental factorial 3x3 para estudiar el efecto de la restricción de la ingestión de alimento en 0, 20 y 40 %, durante 2, 4 y 6 semanas en la fase de iniciación. El tratamiento control (no restringido) recibió alimentación ad libitum durante todo el experimento. Se obtuvieron datos sobre ganancia de peso, alimento/peso, ingestión, mortalidad, composición de la carne y relación coste benefi- cio. Los datos obtenidos se sometieron a un análisis de varianza de dos vías. Los resultados mostraron mayor peso final (p<0,05), en las aves sin restricción, la interacción duración*nivel de restricción indicó que tanto la ganancia de peso como la ingestión, se redujeron cuando aumenta- ron la duración y nivel de restricción. La relación alimento/ganancia fue diferente (p<0,05) entre tratamientos siendo la mejor (1,91) en las aves con restricción de 40 % durante 6 semanas. No hubo diferencias (p>0,05) en la mortalidad registrada.

      La grasa abdominal disminuyó al aumentar la duración y nivel de restricción, alcanzando el menor contenido (0,20 %) en los niveles más intensos de restricción. El contenido proteico de la pechuga aumentó y su contenido graso se redujo al aumentar el tiempo y nivel de restricción. El contenido graso fue igualmente menor en los niveles mas intensos de restricción. Cuando la restricción se hacía mayor, el coste por kg produ- cido se reducía. Las aves con restricción del 40 % tuvieron en todo el tiempo mejor relación coste beneficio que las de control y las de restricción del 20 %. Se puede concluir que con la restricción del 40 % durante seis semanas se consigue mejor transformacion de alimento, menor grasa abdomi- nal, mayor cantidad de proteína, y mejor relacion coste beneficio.

    • English

      Two hundred and sixteen unsexed 14 days- old Marshall broiler chicks were used in a 3×3 factorial experimental design to test the effect of restricting feed intake of birds by 0 %, 20 % and 40 % levels for 2, 4 and 6 weeks after two weeks of the starter phase. The unrestricted (control) treatments were fed ad libitum throughout the experiment. The experiment lasted for 42 days.

      Data were collected and calculated on weight gain, feed:gain, feed intake, mortality, proximate composition of meat and cost-benefit analysis.

      Data obtained were subjected to a 2-way analysis of variance. Results showed significantly higher (p<0.05) final weights in the unrestricted birds (control) compared to the restricted birds.

      Interaction between duration of restriction and level of restriction indicated that weight gain and feed intake significantly (p<0.05) reduced as duration and level of feed restriction increased.

      Feed:gain was significantly (p<0.05) different across the treatments with birds restricted at 40 % for 6 weeks having the best feed:gain (1.91).

      The mortality recorded was not significant (p>0.05) across duration and level of restriction. Abdominal fat decreased with increasing duration and level of restriction with birds on 40 % level and 6 weeks duration of restriction having the lowest fat content (0.20 %). Crude protein content of the breast muscle significantly increased while crude fat content of the breast muscle significantly decreased with duration and level of restriction.

      Crude fat content was lowest at 40 % level and 6 weeks duration of feed restriction. As level and duration of feed restriction increased, feed cost/ kg reduced. Birds restricted at 40 % level for 2, 4 and 6 weeks durations respectively had better cost benefit than birds restricted at 0 and 20 % levels for 2, 4 and 6 weeks durations. It can be concluded that the best feed:gain, lower abdomi- nal fat, higher protein and better cost benefit was achieved in birds restricted at 40 % for 6 weeks.


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