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Resumen de Performance characteristics and apparent nutrient digestibility of broiler finisher fed African yam bean cake as partial replacement for soybean meal

M. O. Raji, J.T. Ogunjimi, A.A. Ogunbode, S.D. Ogungbenro, S.O. Osuolale, Ajani M.O.

  • English

    Durante tres semanas, se realizó un estudio para evaluar las características productivas y digestibilidad aparente de los nutrientes en 150 broilers Marshal R, no sexados de 3 semanas de edad, acabados con torta de ñame africano (AYBC). Los tratamientos 1, 2, 3, 4 y 5 contenían 5, 10, 15 y 20 % de torta de ñame africano respectivamente. Los animales fueron asignados aleatoriamente a uno de los tratamientos en un diseño completamente al azar. Cada grupo estaba compuesto de 30 aves (tres repeticiones de diez aves cada una).

    Los animales que consumían el tratamiento 3 tuvieron mayor ganancia de peso (1430 g) pero no fue significativamente diferente de los restantes. La mejor conversión de alimento (1,57) se registró en el tratamiento 1, mientras que la peor eficiencia proteica se registró en el tratamiento 3. Por ello, las aves del tratamiento 1 presentaron la mejor utilización de nutrientes. La torta de ñame africano mejoró los rendimientos y digestibilidad aparente de los nutrientes en los broiler. Por ello debe investigarse la inclusión de torta de ñame africano por encima del 20 %.

  • English

    A three-week study was conducted to evaluate the performance characteristics and appa- rent nutrient digestibility of broilers finisher fed African Yam Bean Cake (AYBC). Treatment 1 had 0 % African yam bean cake and served as control while treatments 2, 3, 4 and 5 contai- ned 5, 10, 15 and 20 % African yam bean cake respectively. One hundred and fifty-3-week old unsexed Marshal R broilers were carried over from starting phase and randomly allotted to the 5 dietary treatments in a completely randomized design (CRD). Each dietary group had 30 birds with 10 birds per replicate and replicated three times. Birds fed treatment 3 had the highest mean weight gain (1430 g) that was not significantly (p>0.05) different from others, treatment 1 gave the least feed conversion ratio (1.57) while least protein efficiency ratio (1.32) was obtained on birds fed treatment 3. Therefore, birds fed treatment 1 gave the best nutrient utilization. In conclusion, African yam bean cake enhanced performance characteristics and apparent nutrient digestibility of broiler finisher. Therefore, inclusion level of African yam bean cake beyond 20 % should be researched on.


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