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Resumen de Evaluation of cold water and vitamin c on broiler growth during hot-dry season in sw nigeria

M.O. Abioja, O.A. Osinowo, O.F. Smith, D. Eruvbetine, J.A. Abiona

  • English

    A study to determine effects of cold water and vitamin C on growth performance in 216 Anak 2000 broiler chickens was carried out during hot- dry season in the SW Nigeria. The minimum, maximum and mean temperatures during the experiment were 19.4, 35.8 and 27.6oC respectively while the relative humidity was 72.6%. The broilers, Anak 2000 at d 28 were allotted to two groups offered either ordinary water (29.5oC) or chilled water (8.0oC) for four weeks. Each group was divided into two. Each half received either 0 or 500 mg vitamin C per litre in drinking water in 2 x 2 factorial arrangement. There were 3 replicates with 18 birds per replicate. Data on daily water intake (DWI), weekly feed intake (WFI), final liveweight (FLW), weekly weight gain (WWG), total weight gain (TWG), feed conversion ratio (FCR), percentage survival (SURV), and relative weights of breast meat, liver, spleen, gizzard, drumstick, thigh, heart and wing were subjected to analysis of variance. Water temperature had no significant effect on DWI, WFI, FCR and SURV.

    However, offering broiler chickens cold drinking water resulted in significantly higher WWG (p<0.001), TWG (p<0.001), FLW (p<0.001) and relative weight of spleen (p<0.001) compared to water at ambient temperature. Addition of 500 mg vitamin C per litre water increased significantly the relative weights of breast meat compared to 0 mg vitamin C. Other parameters were affected by vitamin C. There were not interaction between water temperature and addition of vitamin C on growth parameters examined in this study. It can therefore be concluded that offering cold water to broiler chickens during hot-dry season increases weight gain and spleen but reduced wing size.

    Though addition of vitamin C could not raised growth rate in broilers during hot-dry season, the breast meat yield was improved.

  • English

    Durante la estación cálida-seca en el SW de Nigeria se realizó un estudio para determinar los efectos del agua fría y la vitamina C sobre el crecimiento de 216 broilers Anak 2000. Las tem- peraturas mínima, media y máxima durante el experimento fueron 19,4; 35,8 y 27,6oC respecti- vamente y la humedad relativa fue de 72,6%. El día 28, los pollos fueron divididos en dos grupos a los que se suministró agua a temperatura normal (29,5oC) o agua enfriada (8,0oC) durante cuatro semanas. Cada grupo fue dividido en dos, reci- biendo cada mitad 0 o 500 mg de vitamina C por litro de agua de bebida en un diseño factorial 2 x 2 se realizaron tres repeticiones con 18 aves por repetición. Los datos sobre ingestión diaria de agua (DWI), ingestión semanal de alimento (WFI), peso vivo final (FLW), ganancia de peso semanal (WWG), ganacia total de peso (TWG), tasa de conversión de alimento (FCR), porcentaje de su- pervivencia (SURV) y pesos relativos de pechu- ga, hígado, bazo, molleja, pata, muslo, corazón y ala, fueron sometidos al análisis de varianza. La temperatura del agua no tuvo efecto significativo sobre DWI, WFI, FCR y SURV. Sin embargo el consumo de agua fría por los pollos se tradujo en un aumento WWG (p<0,001), TWG (p<0,001), FLW (p<0,001) y peso relativo del bazo (p<0,001) en comparación con el consumo de agua a tempe- ratura ambiente. La adición de 500 mg de vitamina C por litro de agua incrementó significativamente el peso relativo de la pechuga, comparado con el suministro de 0 mg de vitamina C. Otras variables fueron influenciadas por la vitamina C. No se registró interacción entre la temperatura del agua y la vitamina C sobre los parámetros de crecimien- to examinados en este estudio. Puede concluirse que el suministro de agua fría a los pollos durante la estación cálida-seca aumenta la ganacia de peso y del hígado, pero redujo el tamaño del ala.

    Aunque la adición de vitamina C no aumentó la tasa de crecimiento en broilers durante la estación cálida-seca, el rendimiento de la pechuga mejoró.


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