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Resumen de Effect of weight and strain on the egg component utilization and embryonic weight during incubation

L. T. Egbeyale, O.M. Sogunle, S.S. Abiola, M. Ozoje, O.S. Sowande, O.O. Adeleye

  • español

    Se determinó el efecto del tamaño sobre la utilización de los componentes del huevo y peso embrionario durante la incubación de huevos de las líneas Dominant Black (DB) y Yaffa Brown (YB). Un total de 810 huevos (405 por línea), fueron agrupados en tres tamaños por línea (pe- queños, medios y grandes) dispuestos en seis grupos experimentales con tres replicaciones de 45 huevos cada una. Un total de 180 huevos, dos por repetición, fueron usados para determinar el peso de albumen y yema embrionarios los días 1, 7, 10, 15 y 18 de la incubación. Los resultados fueron sometidos a análisis de varianza en una disposición factorial 2 x 3. En ambas líneas, antes de la incubación, se registró un aumento (p<0,05) del porcentaje de albumen al hacerlo el peso del huevo (r = 0,93). El peso del albumen disminuyó hasta cero de forma sostenida desde el día 1 hasta el final de la incubación, aunque la proporción de yema no siguió el mismo modelo. Los rangos de porcentaje de albumen fueron los siguientes de 58,89 ± 10,78 a 1,75 ± 0,56, para los huevos grandes, de 56,83 ± 0,55 a 0,61 ± 0,28, para los medianos y de 54,04 ± 1,81 a 5,42 ± 0,89 para los pequeños. El día 18 los pesos embrionarios de los huevos medianos y grandes (28,56 y 28,80 g, respectivamente) fueron (p<0,05) mayores que los de los huevos pequeños (25,24). La tasa de utilización del albumen durante la incubación influ- yó sobre el peso embrionario (r = –0,97). Asimismo el alto contenido de yema respecto al albumen hacia el final de la incubación, en los tres grupos, sería la consecuencia de las necesidades de energía y proteína del embrión en desarrollo, después de la incubación, antes de acceder a algún alimento.

  • English

    The study was conducted to determine the effect of egg size on egg components utilization and embryonic weight during incubation of Dominant Black (DB) and Yaffa Brown (YB) strains of pullet eggs. A total of 810 hatching pullet eggs (405 eggs per strain) were grouped into three egg sizes (small, medium and large) per strain resulting in six treatment groups which were replicated three times with 45 eggs per replicate. Two eggs per replicate were used to determine the embryonic, albumen and yolk weight on each of the days 1, 7, 10, 15, and 18 of incubation resulting into a total of 180 eggs. Data obtained were subjected to analysis of variance in a 2 x 3 factorial experimental layout. Results revealed a significant (p<0.05) increase in albumen percentage as egg weight increased (r = 0.93) in both strains before incubation. The albumen weight decreased steadily to zero from day 1 till the end of incubation while the rate of yolk weight did not show the same pattern. The ranged values of albumen percentage for large, medium and small eggs were; 58.89 ± 10.78 to 1.75 ± 0.56, 56.83 ± 0.55 to 0.61 ± 0.28 and 54.04 ± 1.81 to 5.42 ± 0.89, respectively. At 18 th day, the embryonic weights of both medium and large-sized eggs (28.56 and 28.80 g, respectively) were significantly (p<0.05) higher than small-sized eggs (22.54). It could be concluded that the rate of albumen utilization during incubation influenced the embryonic weight (r = –0.97). Also the high content of yolk when compared with that of albumen towards the end of incubation in the three groups could result from the need for energy and protein by the developing embryo after hatching before access to any feed


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