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Resumen de El cultivo de la alfalfa y su relación con el medio ambiente

Jaume Lloveras Vilamanya

  • español

    Los efectos que los cultivos y sus prácticas ejercen sobre el medioambiente están adquiriendo cada vez más importancia en los ambientes políticos, agrícolas y técnicos, de aquí el interés de analizar las principales ventajas e inconvenientes medioambientales del cultivo de la alfalfa. Las ventajas del cultivo de la alfalfa sobre el medio son amplias y van desde su interés como fuente nutricional natural de proteínas, vitaminas y minerales, en contraposición al empleo de suplementos de síntesis, a su atracción en aspectos paisajísticos y a su utilidad como elemento conservacionista de la fauna. Sin embargo, sus efectos tradicionales más conocidos son los que se refieren a su riqueza proteica natural y a la importante reducción energética que supone la fijación simbiótica del nitrógeno para el propio cultivo y para los siguientes en las rotaciones de las que forma parte. Por otro lado, al ser la alfalfa una especie pratense de tipo perenne, es un cultivo que aporta elementos de interés como factor que puede ayudar a reducir los niveles de erosión, así como de ciertas plagas y enfermedades de los cultivos que le siguen en la rotación. En cuanto a efectos considerados negativos, desde el punto de vista medioambiental, cabría citar el elevado consumo de agua y la aplicación de tratamientos fitosanitarios. Sin embargo, una mejor aplicación de las técnicas de riego y un conocimiento más preciso de las plagas y sus niveles de riesgo pueden ayudar sin duda, a disminuir los mencionados efectos perjudiciales

  • English

    A general overview of the main environmental features of the alfalfa production, particularly in Spain, is analysed.

    One of the best known peculiarities of alfalfa is its capacity for nitrogen fixation that reduces the use of nitrogen fertilisation for itself and for the subsequent crops.

    This feature makes alfalfa a common crop in the traditional cropping systems of many áreas of Spain, particularly in the Ebro Valley. In these áreas, where alfalfa rotates with maize and wheat, alfalfa can reduce the nitrogen inputs of the following crops by 200 kg N/ha, decreasing the cost of the energy for producing the crops.

    At the same time, alfalfa can help to reduce the use of pesticides and herbicides of the subsequent crops. Farmers know this effect, although it is difficult to quantify it.

    Alfalfa fits well in the traditional irrigation systems of the Ebro Valley because, when water is scarce there is a yield reduction but the crop is not totally lost. Alfalfa is also considered a high water user, mainly because its long seasonal production. On the other hand, alfalfa can be used in áreas with some salinity problems, because of being moderately sensitive to salinity.

    As a perennial crop, alfalfa remains on the field for several years covering the ground and consequently reducing soil erosión, mainly in áreas not levelled under sprinkled irrigation. At the same time when covering the ground during the entire year the crop protects the fauna.

    Alfalfa also gives a "green" look to the countryside at times where all other crops are dry.

    An environmental problem that alfalfa can help to reduce is the disposal of slurry manure. Being alfalfa a deep root crop, it can take up certain amounts of slurry helping to reduce soil nitrate problems.

    In certain áreas of Spain, alfalfa is used for fall and winter pasture of the sheep coming from the mountainous áreas, helping to reduce the needs for conserved forages.

    This practice helps to reduce the amount of weeds and insects in the spring decreasing the application of pesticides.

    Although alfalfa is normally considered a crop that requires little pesticide, it can be sprayed as much as four or five times per season in the irrigated áreas of the Ebro Valley.

    However, the use of pesticides can be reduced with better management and further research.


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