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Resumen de Meat and carcass characteristics of growing pigs fed microbially enhanced cassava peel diets

S.O. Aro, O.M. Akinjokun

  • English

    The proximate composition of meat and carcass characteristics of twenty-four (24) growing pigs fed graded levels of a microbially enhanced cassava peel diets were assessed in a trial that lasted three months. The cassava peels were fermented with a consortium of Aspergillus fumigatus (a fungus) and two lactic acid bacteria namely, Lactobacillus coryneformis and Lacto- bacillus delbrueckii, thus the fermented product was designated Microbially Enhanced Cassava Peel (MECP). The MECP was included in the ration formulation of the pigs at 0%, 20%, 40% and 60% levels. At slaughter, meat samples were collected from the M. biceps femoris to determine their proximate composition and the weights of the head, viscera and back fat thickness at the 1 st and 10 th ribs and 1 st lumbar vertebra were taken.

    The results obtained revealed significant differences (p<0.05) in proximate meat composition and carcass characteristics between animals fed on the control diet and those fed on varying levels of MECP diets. The treatment effect showed that animals raised on MECP with 60% level of inclusion had the highest (15.09%) muscle protein. The female animals had significantly (p<0.05) higher dry matter, ash, protein and fat content while the males had a higher moisture content in their M.

    biceps femoris muscle. The sex versus treatment effect revealed the female animals on 60% MECP had the least (69.21%) moisture content while the male animals on 40% MECP had the highest (75.42%). Muscle protein was highest in animals fed 20% MECP while the female animals on 60% MECP had the highest (13.86%) level of muscular fat. The female animals had thicker back fat at the 1 st and 10 th ribs and at the 1 st lumbar vertebra. Ash content of the muscle increased as the level of inclusion of MECP in the diets increased also animals fed MECP diets had the leanest carcasses.

    It can be concluded that feeding pigs with 40% dietary level of MECP would ensure carcass leanness and improve protein and dry matter content of pig's meat.

  • English

    La composición de la carne y las caracterís- ticas de la canal de 24 cerdos en crecimiento, alimentados con una dieta a base de peladuras de yuca mejoradas microbiológicamente fueron ana- lizadas en un experimento que duró tres meses.

    Las peladuras de yuca fueron fermentadas con una asociación del hongo Aspergillus fumigatus y dos bacterias lácticas: Lactobacillus coryne- formis y Lactobacillus delbrueckii. El producto fermentado fue denominado Peladuras de Yuca Microbiológicamente Mejoradas (MECP). El MECP fue incluido en las raciones de los cerdos a las proporciones de 0%, 20%, 40% y 60%. En el momento del sacrificio fueron obtenidas muestras del Musculus biceps femoris para determinar su composición así como los pesos de cabeza, vís- ceras y espesor de la grasa dorsal a la altura de las 1a y 10a costillas y 1a vértebra lumbar.

    Los resultados obtenidos revelaron diferen- cias significativas (p<0,05) en la composición de la carne y características de la canal entre los animales control y los alimentados con MECP. El efecto de los tratamientos demostró que los ani- males alimentados con 60% de MECP alcanzaron el mayor nivel de proteína muscular (15,09%). Las hembras, tuvieron mayor (p<0,05) concentración de materia seca, cenizas, proteína y grasas, mientras que los machos tenían mayor contenido de humedad en el Biceps femoris. El efecto del sexo vs. tratamiento puso de manifiesto que las hembras con 60% de MECP tienen el menor con- tenido de humedad (69,21%) mientras que los machos con 40% MECP tuvieron el contenido más alto (75,42%). La proteína muscular fue más elevada en los animales alimentados con 20% de MECP, mientras que las hembras alimentadas con 60% MECP tuvieron el nivel más alto de grasa muscular (13,86%). Las hembras tuvieron mayor grosor de la grasa dorsal a la altura de las 1a y 10a costillas y 1a vértebra lumbar. La concentración de cenizas en el músculo aumentó con el nivel de inclusión de MECP en la dieta. También los anima- les consumiendo dietas con MECP mostraron ca- nales más magras. Puede concluirse que la ali- mentación de cerdos con un 40% de MECP en la dieta, asegura canales magras y mejora el nivel de proteína y materia seca de la carne de cerdo.


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