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Determination of antioxidant activity in herbal ingredients for foods using new methods of chemical analysis

    1. [1] Universidad de Antioquia

      Universidad de Antioquia

      Colombia

  • Localización: Scientia Agropecuaria, ISSN-e 2306-6741, ISSN 2077-9917, Vol. 3, Nº. 2, 2012, págs. 133-137
  • Idioma: español
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Un nuevo procedimiento ha sido utilizado para la separacion y cuantificacion de la actividad captadora de radicales libres de cada uno de los compuestos de 18 muestras de Thymus Vulgaris y 12 muestras de Rosmarinus Officinalis (ambos usados en alimentos como conservantes naturales), basado en la combinacion de HPTLC (cromatografia en capa fina de alto rendimiento) y derivatizacion postcromatografica con el radical DPPH��. Los compuestos timol y acido rosmarinico en T. vulgaris y R. officinalis respectivamente, fueron identificados por comparacion de sus valores Rf y espectro UV de estandares analizados bajo iguales condiciones analiticas, mientras que los datos cuantitativos fueron calculados a partir de sus curvas de calibracion. Hemos encontrado que no solo la produccion de biomasa, sino tambien el contenido de metabolitos en los plantas, dependen del ecotipo (genetica) y de las condiciones agroecologicas. El efecto del ambiente sobre el contenido de metabolitos y su actividad antioxidante es extremadamente significativo (ANOVA, Newman-Keuls Multiple Comparison post test was performed using GraphPad Prism version 4.00 for Windows, GraphPad Software).

    • English

      A new procedure has been used to separate and quantify the free radical-scavenging activity of individual compounds 18 samples of Thymus vulgaris and 12 samples of Rosmarinus officinalis (both used as natural food preservatives), based on the combination of HPTLC (High Performance Thin Layer Chromatography) and postchromatographic DPPH● radical derivatization. The compounds thymol and rosmarinic acid in T. vulgaris and R. officinalis, respectively, were identified by comparisons of their Rf values and UV spectra to standards analyzed under identical analytical conditions, while the quantitative data were calculated from their calibration curves. We found that not only that the biomass yield but also the metabolite content in herbs, depend on the ecotype (genetics) and on the agro ecological conditions. The effect of the ambient on the metabolite content is extremely significant and also on their antioxidant activity (One-way ANOVA with Newman-Keuls Multiple Comparison post test was performed using GraphPad Prism version 4.00 for Windows, GraphPad Software). This work pretends to demonstrate the great importance of using new technologies for the selection of the best materials used as natural food preservatives.


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