Madrid, España
La Pasiega ha sido recientemente reconocida como raza bovina en peligro de extinción por el MARM. El objetivo del trabajo fue la identificación de posibles dificultades para el desarrollo de estrategias de conservación mediante encuestas que permitieran conocer la estructura de las ex- plotaciones. Las encuestas realizadas mostraron que el 86,7% son empresas familiares, 46,7% vive únicamente de los ingresos de la explotación, 93,3% agricultores a título principal, 73,3% mayor de 50 años, 33,3% tiene sucesor, el 42,22% explota la raza hace más de 50 años, y el 26,7% está integrado en Asociación de Defensa Sanita- ria. El censo actual de la Pasiega es bajo, 359 animales, 5,6 animales/ganadero, y el 86,7% ex- plota otras razas y especies animales. Extensión 40,5 ha/explotación, San Pedro del Romeral 54,3 ha/explotación. Terreno en propiedad 14,55%, co- munal el 37,8%, en San Pedro Romeral el 57,4%.
Se trata de una raza rústica explotada de forma tradicional desde hace décadas, en zonas de difícil orografía, con acusada pendiente, aprove- chando los recursos naturales, por empresas familiares cuyo único ingreso es habitualmente el generado en la explotación, por venta de animales y no por producción láctea. Se alimentan en verano con pasto y en invierno con heno funda- mentalmente, combinándolos en primavera y oto- ño. Localizada en grandes extensiones, reparti- das en un elevado número de parcelas, siendo en escasas ocasiones propiedad del ganadero y constituidas en gran parte por pastos comunales, y alojadas en cabañas de piedra de escasas dimensiones.
The Pasiega cattle breed has been recently listed as endangered by the MARM (i.e. Spanish Ministry of Environment, Agriculture and Fisheries).
The main objective of this study was to identify the potential difficulties in developing the Pasiega conservation strategy. To get information of the structure of the Pasiega farms, we performed co to the cattle raisers. The results showed that 86.7% were family farms. Forty-seven percent of farmers surveyed derived all their income from farming and 93.3% indicated that they earned the majority (i.e. 50% or more) of their income from agriculture. Seventy-three percent of farmers surveyed were older than 50 years, with 33.3% having a farm successor. Forty-two percent of farmers had got Pasiega cattle for more than 50 years and 26.7% were members of a health defence association. The population of Pasiega cattle is scarce accounting for 359 animals (i.e.
mean= 5.6 head per farmer). Eighty-seven percent of farmers had other breeds and other species.
The average size of farms was 40,5 ha, being slightly higher in San Pedro del Romeral (i.e. 54.3 ha/farm). Fifteen percent of the surface belonged to farmers with 37.8% being public grassland, this percentage was slightly higher in San Pedro Romeral (i.e. 57.4%). Our results showed that the Pasiega is a rustic breed which has been traditionally managed for decades. These cattle are able to range in very steep and rough terrain to forage the natural resources of the place.
Usually the Pasiega farmers earn their income by selling the animals and no by dairy production.
Feeding depends on grazing in summer and hay provisioning in winter, combining both systems in spring and autumn. The Pasiega cattle graze in large areas, with stone huts distributed in a lot of plots, and many of them are communal mountain grass.
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