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Cowpea protein reduces LDL-cholesterol and apolipoprotein B concentrations, but does not improve biomarkers of inflammation or endothelial dysfunction in adults with moderate hypercholesterolemia

    1. [1] Universidade Federal do Piauí

      Universidade Federal do Piauí

      Brasil

    2. [2] Brazilian Agricultural Research Corporation

      Brazilian Agricultural Research Corporation

      Brasil

    3. [3] Universidade de São Paulo

      Universidade de São Paulo

      Brasil

    4. [4] Hospital das Clínicas, Brasil
  • Localización: Nutrición hospitalaria: Órgano oficial de la Sociedad Española de Nutrición Clínica y Metabolismo (SENPE), ISSN-e 1699-5198, ISSN 0212-1611, Vol. 31, Nº. 4 (Abril), 2015, págs. 1611-1619
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Proteína Caupí reduce las concentraciones de LDL-colesterol y apolipoproteína B, pero no mejora biomarcadores inflamatorios y disfunción endotelial en adultos con hipercolesterolemia moderada
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • español

      Introducción: Los riesgos de las enfermedades cardiovasculares, la principal causa de muerte en el mundo, pueden ser reducidos con la dieta. Proteína caupí en hámsters redujo el colesterol total, LDL-colesterol, así como la esteatosis hepática de manera significativa.

      Objetivo: Este estudio de prueba de concepto fue verificar si el consumo de proteína de frijol mejora el perfil de lípidos y actúa sobre los biomarcadores de inflamación y disfunción endotelial en pacientes con hipercolesterolemia moderada.

      Métodos: En un diseño aleatorio doble ciego cruzado, 38 sujetos con hipercolesterolemia (colesterol-LDL = 182,5 ± 2,7 mg/dL) consumieron 25 g / día de aislado de proteína de frijol o 25 g / día de caseína (grupo control) durante seis semanas cada uno, y un intervalo de lavado de cuatro semanas Se recogieron muestras de sangre en ayunas al comienzo y al final de cada período de dieta. Los lípidos (colesterol total, LDL-colesterol, triglicéridos, HDL-colesterol) se determinaron por métodos enzimáticos, apolipoproteínas (apoA-I y apoB) por inmunoensayos normalizados, biomarcadores de inflamación (proteína C reactiva) por turbidimetría y los biomarcadores de disfunción endotelial (molecule-1 de adhesión intercelular y de molécula-1 de adhesión celular vascular) por técnicas de ensayo de inmunoabsorción ligados a enzimas.

      Resultados y discusión: El consumo de proteínas caupí redujo significativamente el colesterol total (12%), el colesterol LDL (18,9%), colesterol no HDL (16%), apoB (14%), y aumentó el colesterol HDL (2,7%). No se observaron diferencias significativas relacionadas con el grupo de tratamiento para cualquiera de los biomarcadores inflamatorios y de disfunción endotelial.

      Conclusión: Los presentes hallazgos demostraron el efecto favorable del consumo de proteína caupí en lípidos séricos pro-aterogénicas y apoB en sujetos con hipercolesterolemia moderada, de manera similar a lo observado en un trabajo previo con los animales.

    • English

      Introduction: The risks of cardiovascular diseases, the leading cause of death in the world, can be reduced by diet. Cowpea protein has been shown to significantly reduce total cholesterol, LDL-cholesterol, and liver steatosis in hamsters.

      Objective: The objective of this proof-of-concept study was to verify whether the consumption of cowpea protein improves lipid profile and biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction in adults with moderate hypercholesterolemia.

      Methods: In a randomized, double-blind, crossover design, 38 hypercholesterolemic subjects (LDL-cholesterol = 182.5 ± 2.7 mg/dL) consumed 25 g/day of cowpea protein isolate or 25 g/day of casein (control group) for 6 weeks each, separated by a 4-week washout interval. Fasting blood samples were collected at baseline and at the end of each diet period. Lipids (total cholesterol, LDL-cholesterol, triglycerides, HDL-cholesterol) were determined by enzymatic methods, apolipoproteins (apoA-I and apoB) by standardized immunoassays, inflammatory biomarkers (C-reactive protein) by turbidimetry, and biomarkers of endothelial dysfunction (intercellular adhesion molecule 1 and vascular cell adhesion molecule 1) by enzyme-linked immunosorbent assays.

      Results and discussion: Consumption of cowpea protein significantly reduced total cholesterol (12 %), LDLcholesterol (18.9 %), nonHDL-cholesterol (16 %) and apoB (14 %), and increased HDL-cholesterol (+2.7 %). No significant differences between treatment groups were observed for any of the serum inflammatory or endothelial dysfunction biomarkers.

      Conclusion: The present findings demonstrated the favorable effect of cowpea protein consumption on proatherogenic serum lipids and apoB in subjects with moderate hypercholesterolemia, similar to what was observed in a previous studies on animals.


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