Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de El valor de la impremta en el Grup Escolar Lluís Vives: una eina al servei de l’educació durant la II República i de la recuperació de la memòria pedagògica

Eva Figueras Ferrer

  • español

    Las revistas, los periódicos, los grabados y otros impresos que salieron de las imprentas de los grupos escolares del Patronato Escolar son el testimonio directo de los niños y niñas que vivieron una revolución pedagógica muy intensa en un periodo de tiempo muy reducido, ya que la guerra truncó el proyecto educativo. Concretamente, analizaremos dos fuentes documentales procedentes del Grupo Escolar Lluís Vives: por un lado, el primer y único número de la revista Vives, publicada en mayo de 1936 y, por otro, la carpeta de linograbados titulada Llibre de la natura. Ambas publicaciones permiten hacernos una idea bastante ajustada de cómo era la escuela, cuáles eran sus métodos de aprendizaje y qué valores se fomentaban en ella. En definitiva, constituyen un testimonio del dietario pedagógico de la escuela y nos permiten ratificar los idearios de los grupos escolares del Patronato Escolar y de las escuelas municipales de Barcelona durante la II República.

  • English

    The magazines, newspapers, etchings and other prints that the Scholar Groups of the School Board produced are a direct testimony of those boys and girls who lived an educational revolution in a really short time, because the war overshadowed this particular education project. Concretely, we are going to analyze two documentary sources of the Lluis Vives’ Scholar Group: on the one hand, the first and only publication of the Vives’ magazine, published on May 1936 and, on the other hand, the lino engravings folder entitled Llibre de la natura. Both publications allow us to imagine which were the learning methods and which values they encouraged. Definitely, they are a diary that allows us to ratify the ideals of the Scholar Groups of the School Board along the II Republic.

  • català

    Les revistes, els periòdics, els gravats i altres impresos que van sortir de les impremtes dels grups escolars del Patronat Escolar són el testimoni directe dels nens i les nenes que van viure una revolució pedagògica molt intensa en un període de temps molt reduït, ja que la guerra va estroncar el projecte educatiu. Concretament, analitzarem dues fonts documentals procedents del Grup Escolar Lluís Vives: d’una banda, el primer i únic número de la revista Vives, publicat el maig del 1936, i de l’altra, la carpeta de linogravats titulada Llibre de la natura. Ambdues publicacions permeten fer-nos una idea bastant ajustada de com era l’escola, quins eren els mètodes d’aprenentatge que se seguien i quins valors s’hi fomentaven. En definitiva, constitueixen un testimoni del dietari pedagògic de l’escola i ens permeten ratificar els idearis dels grups escolars del Patronat Escolar i de les escoles municipals de Barcelona durant la II República.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus