Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Caracterització arqueomètrica de la ceràmica a mà del jaciment del primer ferro de Sant Jaume (Alcanar, Montsià)

  • Autores: Cristina P. Barrachina, Jaume Buxeda i Garrigós, David Garcia i Rubert
  • Localización: Pyrenae: revista de prehistòria i antiguitat de la Mediterrània Occidental, ISSN-e 2339-9171, ISSN 0079-8215, Vol. 45, Nº. 2, 2014, págs. 31-57
  • Idioma: catalán
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • català

      L�estudi arqueomètric de la ceràmica a mà del jaciment protohistòric de Sant Jaume, realitzat mitjançant l�aplicació de diverses tècniques d�anàlisi fisicoquímiques (FRX, DRX, MER), mostra com aquestes ceràmiques van ser fabricades seguint una mateixa tradició tècnica caracteritzada per una important presència d�inclusions de desgreixador de calcita triturada i coccions a baixa temperatura.

      Aquesta tradició va ser utilitzada per a la fabricació de tots els tipus de vasos ceràmics, independentment de la seva funcionalitat. A més, s�hi observa una important diversitat de provinences, fet que permet proposar l�existència de xarxes locals i regionals de producció i distribució d�aquests tipus ceràmics, superant l�actual visió on es contempla la ceràmica a mà com a una producció típicament local

    • English

      An archaeometric study has been conducted on the handmade pottery recovered at Sant Jaume by combining different analytical techniques (XRF, XRD, SEM). The results show that all ceramics were produced by using the same technical tradition: a clay paste enriched with crushed calcite as temper, fired at low firing temperatures. This tradition was used in all different ceramic types regardless of their function. Moreover, several provenances have also been identified. Therefore, we propose the existence of local and regional networks for handmade pottery production and distribution, something that changes the nowadays assumption of local production


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno