Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Estimation of the sampling effort per 10x10 km UTM square for the Catalan Winter Bird Atlas 2006-2009.

  • Autores: Sergi Herrando Vila, Joan Estrada, Lluís Brotons Alabau, Santi Guallar
  • Localización: Revista catalana d'ornitologia = Catalan journal of ornithology, ISSN 1697-4697, Nº. 22, 2006, págs. 21-26
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Estimación del esfuerzo de muestreo para la cuadrícula UTM 10x10 km del Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009
    • Estimació de l’esforç de mostratge per quadrat UTM 10x10 km per a l’Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      En la fase de diseño del Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009 se llevó a cabo un estudio piloto para conocer el porcentaje de especies que se detectan en un intervalo de tiempo determinado con respecto al que hay realmente en una cuadrícula. Fueron muestreadas 24 cuadrículas UTM 10x10 km representativas de los principales gradientes climáticos y geográficos de Cataluña. A partir de los listados obtenidos independientemente en ocho fracciones de una hora se construyeron curvas de acumulación de especies. La riqueza total de cada cuadrícula se estimó empleando los estimadores Chao2 y Jack2, y ésta se comparó con la riqueza observada. De esta forma se estableció que con un esfuerzo de 8 horas se alcanzaba a detectar, en promedio, el 71-81% del total de especies estimado para una cuadrícula de 10x10 km. Este porcentaje resulta aceptable para realizar comparaciones robustas entre cuadrículas y para una misma cuadrícula dentro de un año o entre años.

    • English

      During the design phase of the Catalan Winter Bird Atlas 2006-2009, a pilot study was carried out to compare the number of species detected during a certain time interval with the real number of species present in a 10x10 km UTM square. In all, 24 squares representing the main climatic and geographical gradients in Catalonia were surveyed and from the species lists obtained in eight independent one-hour surveys, species accumulation curves were plotted. The total richness was estimated using the estimators Chao2 and Jack2 and these estimates were compared with the observed richness. In this way, it was inferred that eight hours of effort permitted the detection of an average of 71-81% of the total number of species estimated for a 10x10 km square. This percentage suffices for performing robust comparisons between squares and also for both intra-annual and inter-annual comparisons in a given square.

    • català

      En abordar el disseny de la metodologia de l’Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009 vam realitzar un estudi pilot per conèixer la proporció de les espècies detectades durant un determinat temps de mostratge en relació amb les que realment hi ha en cada quadrat. D’aquesta manera es va establir l’esforç de mostratge necessari per a cada quadrat amb dades quantitatives, i es va adaptar la metodologia de l’atles als recursos humans disponibles per a un projecte d’aquestes dimensions i característiques.

      Durant el treball de camp l’únic condicionant necessari per poder fer després les corbes d’esforç era que les dades s’agrupessin en fraccions d’una hora, de manera que en cadascuna de les fraccions s’havia d’anotar la totalitat de les espècies detectades, amb independència de si s’hagués contactat alguna d’elles les hores anteriors, i que idealment es dediqués un mínim de vuit hores efectives de cens per quadrat UTM 10x10 km. Per minimitzar els efectes dels desplaçaments d’ocells dins i fora del quadrat i les variacions al llarg de l’hivern segons les condicions ambientals, es va demanar als col·laboradors que fessin el cens en un sol dia o en dos de consecutius. Les prospeccions es van realitzar majoritàriament a peu, tot i que també és van acceptar les fraccions fetes des de vehicle en aquells sectors oberts en els quals el cotxe permetia una millor cobertura del quadrat, sempre i quan es circulés per camins, a velocitat lenta, amb les finestres obertes i prestant una especial atenció a la detecció dels ocells. Amb l’objectiu d’estimar l’esforç de mostratge necessari per a cada quadrat es van utilitzar corbes d’acumulació d’espècies. Aquestes corbes extrapolen la riquesa d’espècies a partir de les dades d’una determinada mostra. En aquest cas es van prospectar un total de 24 quadrats UTM 10x10, els quals es van considerar una mostra representativa dels principals ambients de Catalunya, així com dels seus principals gradients climàtics i geogràfics, des del nivell de mar fins a més de 2.000 m. Els valors de riquesa estimats a partir d’aquests mostratges per als quadrats UTM 10x10 estudiats van oscil·lar, per a l’estimador Chao2, entre 33 i 111 espècies/quadrat (mitjana = 63, SD = 18), mentre que per a l’estimador Jack2 van oscil·lar entre 39 i 120 espècies/quadrat (mitjana = 71, SD = 19).

      Tenint en compte aquestes xifres es va calcular la corba d’acumulació d’espècies en relació al temps invertit en el mostratge; en vuit hores de cens es van detectar entre el 71% (segons Chao2) i el 81% (segons Jack2) del total d’espècies del quadrat. Tot i que en quatre quadrats es van obtenir dades per a més de vuit hores, la mostra va resultar manifestament insuficient per estimar aquests percentatges de forma mínimament acurada més enllà de les vuit hores. Els resultats d’aquest estudi mostren la dificultat que suposa trobar totes les espècies d’ocells presents en una zona determinada. Amb un esforç de vuit hores s’arriba, de mitjana, a detectar el 71-81% del total d’espècies estimat al quadrats de 10x10 km, una xifra que podem considerar acceptable en termes d’eficiència però que posa de manifest fins a quin punt són imperfectes els mostratges de camp habituals en les prospeccions d’un atles. Un 71-81% d’espècies per a cada mostratge en el quadrat 10x10 km sembla un percentatge acceptable i suposa una base sòlida per fer comparacions robustes entre quadrats en el temps (entre anys i dins un mateix any) i en l’espai. Demanar més hores en una estació meteorològicament tan complexa i amb tan poques hores de llum sembla inviable en un projecte d’aquestes dimensions.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno