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Resumen de Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv Italia

Giuseppe Ferrara, G. Brunetti

  • español

    Los ácidos húmicos son los componentes más activos de la materia orgánica del suelo y se ha demostrado que tienen una actividad similar a las hormonas, estimulando así el crecimiento de las plantas. El objetivo de este trabajo fue verificar los incrementos en el rendimiento cuantitativo y cualitativo de la uva de mesa cv. Italia después de la aplicación de un ácido húmico en diferentes etapas fenológicas. El ácido húmico se extrajo de un suelo arcilloso de la región de Apulia y se aplicó a una concentración de 100 mg L�1 en cuatro momentos diferentes: pre-flor (I), plena floración (II), fruto (III) y envero (IV), y en dos años, 2007 y 2008. Se midieron los siguientes parámetros en la época de la cosecha: tamaño de la baya, °Brix, pH, acidez titulable y ratio °Brix/acidez titulable. Cada 30 días hasta la época de cosecha se realizaron lecturas SPAD sobre las hojas de los brotes medios. Para todos los parámetros examinados no se observaron diferencias estadísticas entre los dos años. El ácido húmico aplicado en plena floración (II) indujo un aumento significativo del tamaño de las bayas (anchura y peso) y una mejora significativa de los demás parámetros de calidad (acidez titulable y °Brix/acidez) con respecto al control. Este estudio confirmó que los ácidos húmicos, si se aplican en plena floración, pueden inducir un aumento significativo de los parámetros cualitativos y cuantitativos en la uva de mesa y se puede encontrar una aplicación positiva en una viticultura ecológica y sostenible.

  • English

    Humic acids are the most active components of soil organic matter and have been shown to have an hormone-like activity thus stimulating plant growth. The objective of this work was to verify the quantitative and qualitative yield responses of the table grape cv. Italia after the application of a humic acid at various phenological stages. The humic acid used in this study has been extracted from a clay soil of the Apulia region and was applied at a concentration of 100 mg L�1 in four different times: pre-bloom (I), full-bloom (II), fruit set (III) and veraison (IV) and in two years, 2007 and 2008. The following parameters were measured at harvesting: berry size, °Brix, pH and titratable acidity.

    Finally, the °Brix/titratable acidity ratio has been calculated. Soil Plant Analysis Development (SPAD) readings were performed every 30 days up to harvesting time on the leaves of the middle shoots. No statistical differences were observed between the two years for all the parameters examined. The humic acid applied at full-bloom (II) induced a significant increase of berry size (width and weight) and a significant improvement of the other quality parameters (titratable acidity and °Brix/titratable acidity) with respect to the control. This study confirmed that humic acids, if applied at full-bloom, can induce significant increase of qualitative and quantitative parameters in table grape and can find a positive application in an organic and sustainable viticulture.


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