Amb unes vendes netes, l�any 2004, de 16.828 milions d�euros, la indústria agroalimentària de Catalunya se situa com a primer sector del complex industrial català, amb un 17 % del total. El sector carni aporta una tercera part d�aquest total agroalimentari. Igualment important és el sector agroalimentari com a generador de llocs de treball, amb una plantilla de 77.300 persones, repartida per tot el territori en gairebé 3.000 establiments amb assalariats. Així mateix, cal assenyalar que en la composició del valor afegit brut (VAB) del sistema agroalimentari català, l�aportació de la indústria agroalimentària és d�un 66,5 %, enfront del 33,5 % de la participació del sector agrari. En el conjunt d�Espanya les vendes agroalimentàries de Catalunya ocupen igualment una posició dominant, ja que encapçalen la classificació de les comunitats autònomes, tant pel que fa a vendes, amb un 23,1 % del global, com en relació amb el nombre de treballadors (20,9 % del total). L�evolució del comerç exterior de la indústria agroalimentària catalana segueix un increment continu dels intercanvis. El principal destinatari i proveïdor d�aquests fluxos comercials és la Unió Europea, amb un 74 % del total. Per sectors agroalimentaris, cal destacar els forts superàvits que presenten les partides de vins i caves, i de la carn i els productes carnis. D�altra banda, destaca el dèficit comercial del peix, la llet, les altres begudes alcohòliques i els altres productes alimentaris, que configuren una taxa de cobertura global del comerç exterior del 87,4 %. El consum per càpita del conjunt de productes alimentaris l�any 2004 a les llars catalanes se situa al voltant dels 752 kg-l, la qual cosa suposa una despesa per càpita de 1.530 euros. Amb una inversió total de 738 milions d�euros, les indústries agroalimentàries a Catalunya presenten l�any 2004 una ràtio inversions-vendes netes del 4,3 %.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados