Este trabajo trata de rastrear algunos testimonios de la influencia de los monasterios sobre el desarrollo dela actividad pesquera marítimo-fluvial en la Galicia Medieval, a la luz de un amplio cuerpo de textos monásticos. En primer lugar, en un acercamiento filológico e histórico, veremos algunos términos técnicos relacionados con la actividad pesquera. Varios nombres de peces, así como otros animales son discutidos y comentados, con especial atención, cuando es posible, ala toponimia actual. Finalmente, hemos analizado algunos testimonios que tratan diferentes modos de conservarla pesca: en fresco, seco, escabeche o salazón.
"The fishing activity in the Galician Middle Ages (9th-13th c.) in the light of monastic medieval texts and present galician toponimy".
This paper seeks to trace, in the light of an ample corpus of monastic texts, some evidence of the influence of monasteries on the development of river and sea fishing activity in Medieval Galicia. First, in both a philological and historical approach, we will deal with some technical terms related to fishing activities. Several names of fishes, as well as other animals, are discussed and commented afterwards, with special attention, when possible, to toponymic data. Finally, we have analysed some testimonies concerning different ways of preserving fish: fresh, dry, in pickled sauce or salted.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados