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Resumen de The risk assessment index in grape powdery mildew control decisions and the effect of temperature and humidity on conidial germination of "Erysiphe mecator"

Carlos Bendek, Paul Campbell, R. Torres, A. Donoso, B. A. Latorre

  • español

    El oídio (Erysiphe necator) es una de la principales enfermedades de la vid (Vitis vinifera) en el centro y norte de Chile. Epidemias severas se han registrado en los últimos años, independientemente del uso de estrictos programas de control químico. Este trabajo tuvo por objetivos evaluar el índice de riesgo de infección (IRI), para predecir condiciones favorables al oídio, y estudiar el efecto de la temperatura (T), humedad relativa (HR) y agua libre (AL) en la germinación de las conidias y en el desarrollo de esta enfermedad. La germinación de las conidias dependió de la T, HR y AL. Se obtuvo una interacción significativa (p < 0,001) entre aislamientos de E. necator y T y entre aislamientos y HR. La germinación conidial fue óptima a 25°C y no germinó a 5°C y 35°C. A 20°C, las conidias germinaron con baja HR (33-35%), aumentando considerablemente con HR entre 47% y 90%, pero diminuyendo con HR superiores.

    El desarrollo de oídio en vides ¿Carmenere¿, ¿Chardonnay¿, y ¿Merlot¿ aumentó linealmente entre 6°C y 23°C.

    Sin embargo, estos cultivares fueron igualmente susceptibles a E. necator. El periodo de incubación se estimó en 13 a 14 días a 20 y 23°C, 19 a 24 días a 10°C, y sobre 23 días a 6°C. El oídio decreció considerablemente al mojar las hojas 1 ó 72 h después de la inoculación. En conclusión, IRI, determinado según la T del aire, fue una herramienta útil para decidir las aplicaciones fungicidas, entre brotación y envero, en la zona central de Chile.

    Palabras claves adicionales: enfermedades de la vid, pronóstico, Uncinula, Vitis vinifera.

  • English

    Powdery mildew (Erysiphe necator) is a major disease of grapevines (Vitis vinifera) in Chile. Severe outbreaks have occurred recently despite the use of strict fungicide programs to control it. The objectives of this study were to evaluate the infection risk assessment index (RAI), to predict conditions for E. necator infection, and to study the effect of temperature (T), relative humidity (RH) and free moisture (FM) on conidial germination and disease development.

    Conidial germination was affected by T, RH, and FM. There were significant (p < 0.001) interactions between E. necator isolates and T and between isolates and RH. Conidial germination was optimal at 25°C. There was no germination at 5°C and 35°C. At 20°C, conidia germinated at a low RH (33-35%). Germination increased at a RH between 47 and 90% but decreased at higher RHs. Powdery mildew development on Carmenere, Chardonnay, and Merlot vines increased linearly from 6°C to 23°C. These grape cultivars were all equally susceptible to E. necator. Incubation periods varied.

    It was 13 to 14 d at 20°C or 23°C, 19 to 24 d at 10°C, and more than 23 d at 6°C. Grape powdery mildew was markedly decreased when inoculated leaves were wet at 1 or 72 h post inoculation. In conclusion, RAI, determined on the basis of air T, was useful to decide on fungicide applications between grape bud burst and veraison in Chile.


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