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Resumen de La crisis de 1750 (I)

José García Rodríguez

  • español

    La pérdida de la cosecha de cereales suponía la caída de rentas de todo tipo en la mayoría de las poblaciones anteriores a la revolución industrial, cuya economía se basaba en la agricultura y se concentraba en la producción de trigo. Y para calcular la cosecha, el mejor camino es la contabilidad del diezmo, una renta controlada en nuestro entorno por el cabildo catedralicio de Sevilla. El presente estudio plantea cómo computar la producción adecuadamente, sienta los conceptos de movimiento real y cosecha normal o normal de la cosecha, crisis de subproducción de cereales e intensidad de la crisis, y analiza la de 1750, su extensión e índices en Andalucía occidental a través del diezmo del arzobispado de Sevilla.

  • English

    The lost of a harvest meant an enormous decrease in the gross income of the majority of the preindustrial population whose economy was basicaly agricultural and supported by wheat produce. Estimating the quantity harvested is best done using the tithe accounts. The collection of this income in our area fell under the control of Seville's cathedral chapter. This paper considers how to estimate correctly the amount of a harvest, it sets notions such as harvest production, normal harvest or regular harvest amount, grain subproduction crisis and crisis intensity. To exemplify, it analyses the crisis of 1750 in its extension and intensity in western Andalusia using the tithe accounts of the Archbishopric of Seville.


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