El cultivo del olivo ocupa vastas superficies en las tierras mediterráneas constituyendo parte esencial de su paisaje. Es el principal cultivo arbóreo mediterráneo y de España, con grandes repercusiones ecológicas, socio-económicas y culturales. Con el objetivo de determinar la sostenibilidad ecológica del cultivo, y el riesgo de desertificación, se aplica el cálculo del indicador de huella ecológica (HE), se lo compara con la biocapacidad (BP) del olivar en el campo español y se determina si existe déficit ecológico (DE). Además de estos indicadores, se calculan para dos tecnologías de cultivo: el laboreo con suelo desnudo y el no laboreo, hallándose que la huella ecológica discrimina bien ambas técnicas de cultivo.
The ecological footprint of the olive tree crop in Spain and its aplicability as indicador of the susteinable agriculture. Olive tree crop occupies a vast surface in mediterranean countries being, in fact, an essential part of the landscape. It is the main tree crop in Spain with great ecological, socioeconomic and cultural implications. The main aim of this paper is to asses the sustainability of this crop and the risk of desertification, by calculating its ecological footprint (EF) and compairing it with olive tree biocapacity (BP) in the spanish land, to asses if there is some ecological deficit (ED). Both indicators are calculated in two technological scenarios: ploughing in bare soil and no ploughing, founding that the ecological footprint is a good discriminator between both methods.
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