Miquel Capó Servera, Joan Rita Larrucea, Eva Moragues Botey
La gestió dels espais naturals de les Illes Balears contempla de forma prioritària l’efecte dels herbívors sobre la vegetació insular balear, especialment de les cabres assilvestrades. El principal problema d’aquesta gestió ambiental recau en l’absència d’informació real i actualitzada sobre la densitat poblacional, la distribució dels herbívors en l’espai o la capacitat de càrrega dels hàbitats que conformen els espais naturals de Balears. Per avaluar l’impacte de l’herbivorisme hem dissenyat un mètode que permet obtenir un grau d’afecció sobre la vegetació a partir dels principals impactes observables a la natura. Per desenvolupar el mètode, s’ha realitzat una recopilació d’observacions i comentaris de científics, de tècnics, de caçadors i de naturalistes que constaten els efectes més evidents observats al camp. Els indicadors d’herbivorisme s’han agrupat en funció de l’hàbitat estudiat i del grau d’afecció. Aquesta eina qualifica els hàbitats per nivells d’afectació que permetrà definir les estratègies de gestió i de conservació com per exemple conèixer delimitar les zones on és necessari baixar la densitat poblacional d’herbívors, fer un seguiment de les demografies poblacionals, zonificar l’espai en funció de la pressió d’herbívors i la presència de flora protegida i/o singular, etc.
Natural landscape management in Balearic Islands considers the effects caused by herbivory, especially by feral goats, in the balearic insular vegetation. The main problem of this environmental management relies on the absence of real and actual information about population density, herbivores distribution in the space and the carrying capacity of the natural landscape. To evaluate the impact of herbivory we have designed a method which obtains an affection value of the vegetation using the main indications observed in the field. The construction of the method used available data included in the literature about the diet and the species preference of feral goats. Also, we collected observations and comments of scientific researchers, technicians, hunters and naturalists about the most evident effects observed in their experience in the field. The herbivory indications were grouped by habitat and organized by the affection level. Using the manual, we expect to obtain values useful for environmental managers to redistribute the management acts and also for monitoring how managed areas are developing.
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados