Arnau Ribas Serra, Carles Victorí Cardona Ametller, Antoni Sureda, Llorenç Gil Vives
Les espècies de roquissars litorals, Crithmo-Limonietea, es troben constantment sotmeses a la salinitat, fet que comporta que hagin desenvolupat mecanismes per a sobreviure a aquests ambients. Crithmum maritimum és una espècie pròpia d’aquest hàbitat a les Illes Balears. Es va avaluar el creixement de C. maritimum en condicions salines i es varen realitzar mesures de marcadors d’estrès oxidatiu. Es varen avaluar 4 activitats enzimàtiques: la catalasa (CAT), la superòxid dismutasa (SOD), la glutatió reductasa (GRd) i la glutatió peroxidasa (GPx), així com els nivells de malondialdehid (MDA), un reconegut marcador dels danys cel·lulars provocats per l’estrès oxidatiu, i nivells de polifenols totals, biomolècules amb capacitat antioxidant. El creixement es va veure fortament afectat per la salinitat, amb un creixement pràcticament nul als individus de major salinitat i amb una lleugera disminució de la mida de les fulles. A més, les quatre activitats enzimàtiques és varen veure incrementades a salinitats majors, al igual que els nivells de MDA i polifenols.
Rocky cliffs species, Crithmo-Limonietea, are constantly subjected to salinity. For this reason, they have developed mechanisms to survive in these environments. Crithmum maritimum is a species characteristic of this habitat in the Balearic Islands. Growth and oxidative stress markers under saline conditions were checked for C. maritimum. 4 enzymatic activities were assessed: catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione reductase (GRd) and glutathione peroxidase (GPx). Furthermore, levels of malondialdehyde (MDA), a known marker of cellular damage caused by oxidative stress and total polyphenols, biomolecules with antioxidant capacity were checked. The growth of C. maritimum was strongly affected by salinity, with almost no growth and a decrease of the size of the leaves at high levels of salinity. Also, the four enzymatic activities suffered and increase at high salinity, as so as MDA and total polyphenols.
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados