Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


A study of the acquisition of english as a foreing language: integrating content and language in mainstream education in barcelona

  • Autores: Helena Roquet Pugès
  • Directores de la Tesis: Carmen Pérez Vidal (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Pompeu Fabra ( España ) en 2011
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Christiane Dalton-Puffer (presid.), Cristina Escobar Urmeneta (secret.), David Lasagabaster Herrarte (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Dialnet Métricas: 3 Citas
  • Resumen
    • L'objectiu d'aquest estudi és aportar noves dades sobre els efectes de l'enfocament EICLE (Enfocament Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres) en les habilitats productives i receptives de subjectes aprenents d'anglès com a llengua estrangera, d'una escola concertada de la ciutat de Barcelona (Catalunya). Catalunya és una comunitat bilingüe on el català i l'espanyol són llengües oficials i l'anglès representa la primera llengua estrangera del currículum educatiu. Amb aquest objectiu s'ha dut a terme un estudi comparatiu de l'adquisició de l'anglès com a llengua estrangera en dos contextos d'aprenentatge. L'estudi adopta un disseny longitudinal (al llarg de dos anys) i compara dos grups (n= 50 cada grup) d'aprenents bilingües català espanyol d'edats compreses entre els 12 i els 15 anys. El grup de control aprèn l'anglès amb l'enfocament convencional en aules d'instrucció formal (IF) i el grup experimental rep l'enfocament EICLE a l'assignatura de naturals en anglès (Science) a més de seguir les classes convencionals en context IF. S'han recollit dades relatives a les habilitats de producció i de comprensió i s'han analitzat quantitativament i qualitativament mitjançant un disseny post-test al final de cada any acadèmic tot aplicant anàlisi estadística. Els resultats obtinguts confirmen que el programa EICLE és efectiu tot i que no en tots els àmbits ni amb la mateixa intensitat, ja que no apareixen millores significatives en totes les habilitats i mesures adoptades. Pel que fa a les habilitats receptives, quan es contrasten els efectes diferencials dels dos programes en el progrés lingüístic dels subjectes, el grup EICLE millora significativament més en la prova de comprensió escrita, com estava previst, però no en la de comprensió oral. Pel que fa a les habilitats productives, els nostres resultats demostren una millora significativa en el grup que segueix l'enfocament EICLE. A diferència de la recerca publicada anteriorment, els nostres participants milloren de manera significativa en la producció escrita, especialment en la correcció, i en les habilitats lèxico-gramaticals. Els resultats també tendeixen a confirmar que el factor edat és rellevant i que com més grans millor. Finalment, els resultats demostren que l'enfocament EICLE no ajuda a disminuir les diferències observades en contextos tradicionals d'ensenyament de llengües estrangeres pel que fa al gènere dels subjectes: a diferència del que s'havia previst, els subjectes femenins obtenen millors resultats que els subjectes masculins no només en el context d'IF sinó també en el context EICLE. En conclusió, en aquesta tesi doctoral es pot confirmar l'efectivitat d'un context d'enfocament EICLE. Ara bé, aquest enfocament no és una garantia suficient per a la millora de la competència lingüística general dels aprenents.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno