Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Simón de Rojas Clemente y Rubio (1777-1827) i la ciència ampelogràfica del seu temps

  • Autores: Emili Giralt i Raventós
  • Localización: Empresaris, nobles i vinyaters: 50 anys de recerca històrica : escrits seleccionats / Emili Giralt i Raventós (aut.), Manuel Ardit Lucas (ed. lit.), 2002, ISBN 84-370-5492-3, págs. 397-481
  • Idioma: catalán
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • No es pot dir que la figura de Clemente hagi estat del tot oblidada després de la seva mort, com tampoc no es pot dir que hagi estat prou recordada. El Jardín Botánico de Madrid, del qual fou biblioteca i professor, sempre ha tingut Clemente com una de les seves glòries. La seva estàtua ennobleix una de les principals avingudes d'aquell recinte. Ficòlegs i liquenòlegs el tenen pel fundador de la criptogàmia espanyola.

      L'any 1864 foren donats a la llum alguns dels seus treballs inèdits, gràcies en gran part a la devoció que Miguel Colmeiro sentia per ell. L'ampelografia internacional ha mantingut l'Ensayo sobre les variedades de la vid común que vegetan en Andalucía, que Clemente publicà el 1806, en un primeríssim lloc d'honor. El 1879, dos anys després de la celebració a Madrid de la magna Exposición Nacional Vinícola -que havia de ser l'apoteosi de la vitivinicultura espanyola i l'anunci de la seva hegemonia mundial - El Ministerio de Fomento redità luxosament l'Ensayo, l'obra més famosa del savi valencià. El 1883 -prova que el seu interès no havia decaigut-, dues editorials, l'una de Madrid i l'altra de Barcelona, coediten en petit format l'esmentat Ensayo. Després d'aquesta data el silenci envolta durant bastants anys la tasca científica de Clemente. No apareixen edicions dels treballs que havien quedat inèdits, i l'Ensayo és abusivament aprofitat pels qui pretenien fer una «ampelografia española» quan -pràcticament- no disposaven de més informació que la referent a Andalusia fornida per Clemente.

      (...) Entrant en matèria, és obvi que una figura tan rica, tan variada, com la de Don Simón de Rojas de Clemente y Rubio no pot ser gaire ben tractada en l'espai de temps i de paper disponible en aquesta solemne ocasió. Per això, la meva intervenció tindrà com objectiu principal situar l'obra ampelogràfica de Clemente dins la història general de l'ampelografia; només com a introducció anirà precedida d'una breu biografia per tal de destacar els punts culminants de la seva trajectòria vital. Onze apèndixs -amb alguns documents inèdits-, unes notes biogràfiques de personatges que van conviure amb Clemente, una succinta antologia de textos del naturalista, una relació de les seves obres i diverses llistes de la bibliografia consultada completen el contingut d'aquestes pàgines.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno