Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L’avaluació de les competències del psicomotricista en l’àmbit educatiu per millorar el seu desenvolupament professional

  • Autores: Xavier Forcadell Drago
  • Directores de la Tesis: María Lourdes Martínez Mínguez (dir. tes.), Cori Camps Llauradó (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2014
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Montserrat Anton (presid.), Maria Lluïsa Mir Pozo (secret.), Miguel Llorca Llinares (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • La disciplina de la psicomotricitat ha augmentat la seva presència dins l’àmbit educatiu, per la seva importància en l’afavoriment del desenvolupament integral de l’infant. La figura del mestre psicomotricista resulta fonamental, però requereix d’una tecnicitat, competències i formació específiques que fan que sigui complexa de portar a la pràctica. Aquest estudi pretén establir les competències que caracteritzen el perfil professional del psicomotricista en l’àmbit educatiu i concretar un sistema per avaluar-les S’ha utilitzat una metodologia qualitativa a partir d’una triangulació entre els mètodes de la Teoria Fonamentada i de la Investigació – Acció. I els resultats s’han obtingut mitjançant un mostreig teòric i estratègic dels destinataris d’aquest estudi, i una triangulació de dades, en les quals s’han fet servir instruments qualitatius i quantitatius. També s’han utilitzat fonts secundàries, com la revisió de literatura i documentació, i l’elaboració d’una bitàcola de camp i d’anàlisi. L’anàlisi de les dades ha seguit les directrius del disseny sistemàtic de la metodologia de la Teoria Fonamentada, la qual ha permès fer un procés de categorització que ha determinat les competències del psicomotricista en l’àmbit educatiu i ha concretat un sistema per avaluar-les amb la finalitat que pugui afavorir el seu desenvolupament professional. En ell es mostren les fases a seguir per implementar-lo, i s’inclou la proposta d’instrument d’avaluació dissenyat i una guia que defineix les diferents competències, categories i indicadors inclosos, per tal de facilitar-ne la seva aplicació. S’ha ressaltat que aquest sistema d’avaluació és obert i flexible, per tal que pugui ajustar-se a les característiques i intencions de la seva utilització. En la part final d’aquest estudi, s’han suggerit unes futures línies d’investigació amb la pretensió de comprovar la validesa de l’aplicació del sistema d’avaluació elaborat. Es proposa la realització d’una investigació sobre la seva utilització per part dels mestres psicomotricistes i es destaca que ja s’ha iniciat una recerca que té per objectiu analitzar quins són els factors clau de les metodologies docents i sistemes d’avaluació per facilitar l’adquisició de competències professionals referides a l’educació psicomotriu en la formació inicial dels mestres. Es conclou, animant als professionals de la psicomotricitat a unir esforços per aconseguir que aquesta professió estigui reconeguda i tingui una major presència en l’àmbit acadèmic i científic.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno