Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Vi a l'antic Egipte, El

  • Autores: Maria Rosa Guasch i Jané
  • Directores de la Tesis: Rosa María Lamuela Raventós (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2006
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Josep Boatella Riera (presid.), Jordi Juan i Tresserras (secret.), Fulgencio D. Saura Calixto (voc.), M. Helena Do Rego Perreira Trndade (voc.), Francisco A. Tomás Barberán (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • La documentació més antiga i extensa sobre la viticultura i lelaboració del vi prové dEgipte. on des de fa sis mil anys la vinya ja es cultivava al Delta del Nil. Malgrat això, el seu estudi històric i arqueològic encara presenta aspectes desconeguts. Amb el desenvolupament de les tècniques analítiques, tenim les eines per intentar conèixer les llacunes duna part de la cultura de la civilització mediterrània més antiga: la cultura del vi a lantic Egipte.

      El vi era un producte de prestigi a Egipte que consumien les classes benestants i la família reial. Des del Període Pre-dinàstic [4.000-3.150 aC] a les tombes egípcies shi dipositaven àmfores de vi com a ofrena per tal que el mort en pogués disposar també en el Més Enllà. Gràcies a què lelaboració del vi es troba representada en escenes pintades a les parets de les tombes, podem conèixer com el preparaven.

      Durant el Regne Nou [1.543-1.078 aC] les àmfores sidentificaven de la mateixa manera com ara es fa amb les ampolles de vi. El nom del producte que trobem és vi [irp], però curiosament mai sindicava si era blanc o negre. També existia un altre tipus de beguda anomenada Shedeh, que no té traducció, i de la qual no es coneix la seva matèria primera. És a partir daquestes omissions on sinicia aquest estudi.

      Els objectius del treball són:

      1. Realitzar un estudi bibliogràfic sobre la viticultura i lenologia a lantic Egipte.

      2. Verificar analíticament la presència de vi en àmfores de lantic Egipte.

      - Realitzar anàlisis de làcid tartàric, compost característic del vi, en mostres procedents dàmfores egípcies.

      - Sestudiaran àmfores dentre tres i cinc mil anys dantiguitat de les colleccions del Museu Egipci del Caire i del Departament de lAntic Egipte i Sudan del Museu Britànic de Londres.

      3. Investigar quin vi selaborava a Egipte, blanc o negre.

      - Posar a punt un nou mètode per a la determinació de marcadors de vi en mostres arqueològiques.

      - Realitzar anàlisis de residus trobats a linterior dàmfores egípcies.

      4. Conèixer quina era la matèria primera del producte que els antics egipcis guardaven en àmfores i anomenaven Shedeh.

      - Realitzar anàlisis dun residu trobat a linterior duna àmfora inscrita Shedeh per saber si aquest selaborava a partir de raïm.

      RESULTATS I APLICACIONS Mitjançant el nou mètode danàlisi de residus arqueològics per LC/MS/MS es pot demostrar la presència de vi en mostres arqueològiques [tant rascades de la ceràmica com residus secs dipòsits] identificant làcid tartàric. El mètode és adequat en lestudi de mostres arqueològiques per la seva alta sensibilitat i gran selectivitat. La quantitat necessària per lanàlisi és de només 2 mg.

      Sha demostrat per primer cop en mostres arqueològiques que, mitjançant una oxidació alcalina làcid siríngic procedent de la malvidina, present en raïms i vins negres joves, sallibera del polímer complex format al llarg del temps i es pot establir com a marcador de vi negre en residus arqueològics.

      Per primera vegada, sha estudiat el color del vi mitjançant la identificació de dos compostos marcadors de vi en arqueologia: làcid tartàric i làcid siríngic.

      Aquest treball també ha permès conèixer que a lantic Egipte, durant la Dinastia XVIII [1.543-1.292 aC], selaborava vi blanc i vi negre, ambdós sota la mateixa denominació: irp. També sha pogut constatar que la matèria primera de la beguda egípcia Shedeh era el raïm negre.

      " SUMMARY:

      Wine was a highly appreciated drink in Ancient Egypt. Since the Early Dynastic period (3150-2900 BC), wine jars were placed in royal tombs as funerary meals. Wine offerings to deities performed by the Pharaoh were often shown on the walls of Egyptian temples. From the Old Kingdom period (2700-2200 BC,) Egyptian private tombs were decorated with daily scenes like the grape harvest and the winemaking. The color of the wine was not referred to on texts, papyrus or inscriptions on amphorae.

      A new method for the identification of tartaric acid, as a wine marker, and for the first time syringic acid, as a red wine marker, in archaeological samples from Egyptian vessels has been developed. The technique used combines the liquid chromatography with the mass spectrometry in tandem (LC/MS/MS). Owing to the special characteristics of the samples, such as the dryness and the small quantity available for analysis, it was necessary the method to be very sensitive and highly specific to detect these compounds at trace levels in the residues.

      Samples of residues found in wine jars belonging to king Tutankhamuns collection, at the Egyptian Museum in Cairo, have been analyzed. The results reveal that red and white wines were made at the end of the 18th Dynasty (about 1400 BC).

      Moreover, the botanical origin of the "shedeh" drink has been studied using the new method for archaeological samples. The analysis of a residue inside a well-preserved shedeh amphora from Tutankhamuns Burial chamber, revealed that the "shedeh" drink was made from red grapes, confirming the characteristic of "shedeh" was its particular elaboration. "


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno