Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Professionals de l'educació ambiental: perfil i competències

Irene Cervera Buisán

  • Actualment, és de gran interès i importància l’estudi de la millora de la relació entre les persones i la natura, les poblacions i el seu vincle amb el medi ambient i, per tant, la creació de programes de conservació i investigació sobre diferents temes ambientals; sense oblidar accions d’educació i sensibilització ambiental que generin consciència ecològica, i una interacció respectuosa de les persones amb el medi ambient. Per tant, és necessari que tinguem professionals excel·lents en aquest sector, persones preparades i formades per a poder portar a terme aquests projectes i la seva difusió.

    La finalitat d’aquesta investigació és conèixer quina ha estat l’evolució de l’educació ambiental i quin és el rol dels treballadores del sector de l’educació ambiental en l’actualitat, identificant les funcions i les competències que es requereixen per a treballar com d’educadora ambiental.

    La revisió teòrica integra els conceptes principals d’aquesta investigació: l’educació ambiental, la seva evolució històrica, definició i objectius; el perfil professional vinculat al sector de l’educació ambiental, i l’origen de les competències i quines han estat identificades pel perfil de l’educadora ambiental.

    El disseny metodològic dona resposta als objectius establerts. A través de la investigació qualitativa i la tècnica de l’entrevista, s’analitza el perfil professional de la tècnica en educació ambiental d’acció directa per identificar les competències actitudinals claus que afavoreixen la resolució dels reptes actuals, amb la finalitat d’identificar els components formatius i afavorir el seu desenvolupament. Els resultats mostren perfils professionals de l’educadora ambiental a través de les experiències i trajectòries de persones referents en el sector de l’educació ambiental. Es confirma la complexitat d’aquest lloc de treball i la diversitat de funcions que porten a terme, així com la necessitat de tenir competències tècniques vinculades al contingut ambiental, pedagògic i del mateix ntorn on treballen. Per altra banda, s’identifiquen sis competències actitudinals clau per a poder portar a terme la seva feina amb èxit: la comunicació, el treball en equip, l’adaptació i la flexibilitat, la capacitat de crear i innovar, la iniciativa i l’autonomia, i la gestió de les emocions, són fonamentals per al dia a dia dels tècnics i tècniques d’educació ambiental d’acció directa. També hem constatat que és necessari dissenyar itineraris formatius, eines i recursos, per a la formació I desenvolupament de les educadores ambientals per a donar resposta a les necessitats del sector, tenint en compte aquestes competències i la seva evolució.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus