Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Factors prenatals i perinatals relacionats amb el desenvolupament cognitiu i problemes psicològics en l'infant

  • Autores: Joana Roigé Castellví
  • Directores de la Tesis: Josefa Canals Sans (dir. tes.), Andreu Vigil i Colet (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Rovira i Virgili ( España ) en 2019
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Maria Victoria Arija Val (presid.), Ferrán Viñas Poch (secret.), Jordi Júlvez Calvo (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Salud, Psicología y Psiquiatría por la Universidad de Almería y la Universidad Rovira i Virgili
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • Durant el període prenatal, es duen a terme un conjunt de procesos complexos a través del qual, el fetus es desenvolupa segons els patrons genètics heretats dels progenitors. Aquest procés determinarà en gran mesura el desenvolupament postnatal de l'indiviu. Per tant, l'embaràs és un període de màxima vulnerabiltiat per la influència de múltiples factors ambientals i biològics els quals poden alterar el desenvolupament del fetus. Si el desenvolupament fetal és alterat per l’exposició intrauterina a determinats estímuls ambientals o condicions maternes (ja siguin d’origen metabòlic, traumàtic, emocional, infecciós) i es produeixen canvis permanents en l’estructura i el funcionament dels òrgans i/o en dels processos homeostàtics i metabòlics del fetus, aquests canvis poden ser l'origen de múltiples problemes del desenvolupament, malalties i patologies al llarg de la vida de l’individu.

      Alguns d'aquests factors de risc, els quals s'ha estudiat la seva relació amb el desenvolupament neuropsicològic del nen, són l'estat nutricional matern i l'exposició prenatal als tòxics. Més concretament, la homocisteïna, que és un metabòlit implicat en el metabolisme hidrocarbonat (escencial per a la sintesis i reparació de l'ADN) s'ha relacionat amb defectes del tub neural i altres complicacions obstètriques, així com problemes en el neurodesenvolupament tant des dels primers mesos de vida, com fins a la infantesa. Pel que fa a el consum de tòxics, l'exposició prenatal al fum del tabac és un tema que preocupa especialment a les autoritats sanitàries, degut a l'elevada prevalença de dones embarassades que estan exposades a aquest tòxic, ja sigui activament (perquè són consumidores) com passivament (per l'exposició ambiental). L'exposició prenatal al fum del tabac s'ha relacionat, també amb problemes durant l'embaràs i complicacions obstètriques. De la mateixa manera, la recerca científica ha demostrat com els fills de mares fumadores en edat preescolar mostren més problemes emocionals, símptomes d’hiperactivitat i problemes d’atenció, un major risc de problemes de conducta, així com conductes externalitzants, així com també s'ha relacionat amb un augment del risc de trastorns del neurodesenvolupament, un menor rendiment cognitiu i dèficits en la funció executiva.

      L’objectiu principal d’aquesta tesi és investigar els factors de risc prenatals i perinatals en el desenvolupament posterior del nen a llarg termini i la relació amb els problemes psicològics del nen. Més concretament, per una banda es pretenia estudiar la relació entre l'estat nutricional matern i els problemes de conducta del nen; i per l'altre, investigar l'efecte de l’exposició prenatal al fum del tabac en la funció neuropsicològica, la conducta i el problemes emocionals del nen als 7 anys.

      A més, també ens plantejavem estudiar la influència dels factors de risc ambientals en el diagnòstic de TDAH, així com analitzar la validesa del Conners 3 AI i de les escales específiques del CBCL/6-18 i del YSR711-18 per a la detecció d'aquest trastorn.

      Per tal de donar resposta a els objectius plantejats en aquesta tesi, s’han tingut en compte La investigació realitzada per tal de donar resposta a els objectius plantejats prové de tres estudis diferents: l’estudi PreC, el qual és un estudi longitudinal prospectiu que consta del seguiment d’una cohort de nens des del període de la preconcepció (2-10 setmanes abans de la concepció) fins que el fill tenia 6 anys d’edat (aquest estudi ens ha permés investigar la relació entre els nivells preconcepcionals de l’Hcy i els problemes psicològics del nen); l'estudi NutCir, el qual també és un estudi de cohort )longitudinal prospectiu en el qual, la mostra era seguida des de les 12 setmanes de gestació fins que els nens tenien 7 anys (aquest estudi ens ha permés investigar l'efecte de l'exposició prenatal al fum del tabac en el desenvolupament neuropsicològic del nen) i l'estudi EPINED el qual és un estudi transversal de doble fase, l'objectiu del qual és determinar la prevalença i els factors de risc de TEA, trastorn de la comunicació social (TCS) i TDAH en població escolar comunitària de la província de Tarragona (aquest estudi ens ha permes estudiar els factors de risc ambientals implicats en l'etiologia del TDAH, així com l'anàisis de la capacitat predictiva del Conners 3 AI i de les escales específicques del CBCL/6-18 i de YSR/11-18 com a instruments per a la detecció del TDAH).

      Com a resultat de la investigació duta a terme, s'han obtingut 5 articles cinetífics, els quals porten com a títol:

      - Moderately elevated preconception fasting plasma total homocysteine is a risk factor for psychological problems in childhood - The Effect of Prenatal Smoke Exposure on Child Neuropsychological Function: a Prospective Mother-Child Cohort Study - Prenatal smoke exposure and child psychological problems: a prospective study at 7 years of age - Predictive value of Child Behaviour Checklist/6-18, Youth Self-Report and Conners 3 AI for ADHD in school-aged children - Pre and perinatal factors associated to ADHD risk: EPINED study (article en preparació).

      Després en base a els resultats obtinguts en la investigació realitzada, podem dir que aquesta tesi ens aporta evidència sobre la importància del període pre- i perinatal en el neurodesenvolupament del nen a llarg termini.

      Concretament, podem dir que:

      1. Els nivells moderadament elevats d'homocisteïna preconcepcionals presenten una relació amb problemes socials, conducta agressiva i problemes internalitzats.

      2. L'exposició prenatal al fum del tabac causa alteracions en el la funció executiva (limitats a la flexibilitat mental) i un augment del risc de problemes psicològics, concretament amb problemes relacionats amb el TDAH i conductes externalitzants.

      3. ElConners 3 AI i especialment les escales específiques del CBCL/6-18 són instruments vàlids per a la detecció del TDAH.

      4. Els antecedents psicopatològics familiars, l’augment de pes de la mare durant l’embaràs, la durada de l’alletament matern i el sexe del nadó augmenten el risc de diagnòstic de TDAH.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno